Svijet
0

Otopljavanje odnosa SAD-a s Moskvom?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Većina londonskih dnevnika u uredničkim komentarima razmatra šta se krije iza vijesti da Rusija zbog, kako je navedeno, drugačijeg odnosa nove američke administracije prema planovima o razmještanju antiraketnog štita u Češkoj i Poljskoj namjerava odustati od postavljanja svojih raketnih sistema na granicama istočne Evrope.

Independent ocjenjuje da se iza konfuznih poruka - izjave neimenovanog ruskog vojnog zvaničnika ruskoj novinskoj agenciji, i izostanka bilo kakve zvanične potvrde iz Kremlja - ipak nazire to da se u ruskom planu, prije samo dva mjeseca čvrstom kao kamen, pojavila pukotina, koja je nesumnjivo posljedica promjene u Washingtonu.

Čak i ako Rusi samo puštaju probni balon kako bi procijenili kako će poruka biti dočekana, nesumnjivo je riječ o ogromnom koraku u odnosu na dosadašnji neprijateljski ton iz Moskve, piše Independent.

Postoji niz praktičnih razloga zbog kojih bi Kremlju u ovom trenutku dobro došli bolji odnosi s Washingtonom, nastavlja list: iako nije jedini krivac za rat u Gruziji ili nedavni spor oko gasa s Ukrajinom, Rusija je zbog negativnog stereotipa izgubila dosta od svog međunarodnog ugleda.

Predsjednik Medvedev nikada nije krio želju da njegova zemlja na svjetskoj sceni bude poštovan igrač.

No tu postoji još nešto, zaključuje Independent - zbog svjetske finansijske krize Rusija trpi teže posljedice od mnogih drugih zemalja - svaki lider koga brine moguće nezadovoljstvo kod kuće pobrinut će se da ublaži svoje probleme u inostranstvu.