Svijet
0

Otoku Iwo Jima vraćeno izvorno ime Iwo To

Sarajevo-x.com
Foto: Joe Rosenthal
Foto: Joe Rosenthal
Japan je odlučio vratiti izvorno ime za svoj otok Iwo Jima, mjesto na kojem je vođena jedna od najstrašnijih borbi tokom Drugog svjetskog rata. Odluka je donijeta nakon zahtijeva starosjedilačkog stanovništva koji smatraju da se historija Iwo Jime iskorištava za produkciju filmova kao što je film Clinta Eatswooda "Pisma s Iwo Jima".

Novo ime za japanski otok bit će ustvari njegovo staro ime, Iwo To, a informaciju su potvrdili iz japanskog Instituta za geografska istraživanja.

Lokalno stanovništvo nikada nije bilo zadovoljno imenom Iwo Jima, ali nakon izlaska Eastwoodovih filmova "Pisma s Iwo Jime" i "Zastave naših očeva", starosjedioci su odlučili uputiti i zvanični dopis japanskim vlastima sa zahtijevom za vraćanje izvornog imena Iwo Jimi. U martu ove godine lokalne vlasti su Iwo To proglasile zvaničnim imenom otoka.

Neki preživjeli otočani hvalili su film reditelja Clinta Eastwooda "Pisma s Iwo Jima", ali neki od njih smatraju kako se ovakvim predstavljanjem otoka samo skrnavi sjećanje na bolnu bitku vođenu za otok.

Fotograf Joe Rosenthal je 1945. godine snimio jednu od najslavnijih fotografija u historiji tokom Bitke za Iwo Jimu u Drugom svjetskom ratu. Slika prikazuje petoricu marinaca i jednog mornara koji dižu američku zastavu na brdu Suribachi, a postala je simbol američkog herojstva.

Jedan od heroja koji je podigao zastavu svoje zemlje na otoku Iwo Jima, Fred Haynes tada je imao samo 24 godine. Kada je čuo da Japanci namjeravaju promijeniti ime ovog otoka, bio je uznemiren i šokiran.

"Iskreno, to mi se nimalo ne sviđa. To ime je dio naše historije i meni znači neizmjerno mnogo", izjavio je Haynes.

[SLIKA]1[/SLIKA]87-godišnji Haynes predsjednik je Udruženja veterana koji su se borili na Iwo Jimi, a koje čini oko 600 nekadašnjih vojnika. Veterani svake godine putuju u Japan kako bi se prisjetili značajne pobjede.

Prije rata Iwo Jima je nosila ime Iwo To, a pružala je dom za 1.000 ljudi. Stanovništvo je 1944. godine evakuisano nakon najezde američkih snaga. Ime Iwo Jima, otok je dobio savim slučajno nakon što su neki vojnici pogrešno izgovarali izvorno ime otoka Iwo To.

Nakon rata, civilima nije bio dozvoljen povratak na otok, a teritorija je bila pristupačna samo za američke i japanske vojne snage. Na taj način postepeno se gubio originalni identitet otoka.