Otok Reunion
17

Ruka škotskog turiste koji je nedavno nestao pronađena u utrobi ajkule kod Madagaskara

D. B.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nestali škotski turist se smatra mrtvim nakon što je u utrobi ajkule pronađena njegova ruka.

Četrdesetčetverogodišnji Škot je posljednji put viđen tokom vikenda dok je ronio kod francuskog otoka Reunion nedaleko od Madagaskara. Navodno je bio na sedmodnevnom odmoru sa suprugom u Saint-Gillesu.

Njegova ruka na kojoj je bio prsten pronađena je u utrobi ajkule ulovljene u svrhe istraživanja.

Lokalni stanovnik Erick Queiquejeu je za BBC rekao da je muškarac otišao na plivanje te se više nije vratio.

"Radi se o dijelu koji je zatvoren grebenom. Tu se nalazi veoma mali prolaz, ali je sve prilično dobro zaštićeno. Njegova supruga je bila veoma uplašena, helikopteri, avioni, plivači i čamci su ga tražili nekoliko dana. Na kraju je nekoliko dana kasnije uhvaćena ajkula u čijoj utrobi je pronađena ruka", rekao je Queiquejeu.

Dodao je da su plaže dobro označene te da se turisti upozoravaju na ajkule čim stignu na aerodrome.

"Napadi ajkula su česti, svjesni smo toga i ne pokušavamo to sakriti. Na svim plažama gdje se ne može plivati postavljeni su znakovi upozorenja", kazao je pomenuti stanovnik.

Ajkula je pronađena 7 km od mjesta na kojem je muškarac posljednji put viđen. Još uvijek nije poznato da li se utopio pa ga je ajkula pojela ili ga je ajkula napala. Ove godine su u blizini otoka Reunion zabilježena dva napada ajkula sa smrtnim ishodom.

Vlasti su zabranile plivanje i vodene sportove na gotovo svim plažama nakon napada ajkula 2013. godine. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je prošlog mjeseca rekao da bi volio vidjeti povratak vodenih sportova do 2022. godine, ali da se želi uvjeriti da će sve biti sigurno.