Svijet
0

Otmičari u Rusiji prijete dizanjem škole u zrak

NINA
Naoružani otmičari koji su jutros upali u jednu osnovnu školu u južnoj ruskoj provinciji Sjevernoj Osetiji i uzeli najmanje 200 djece kao taoce, zaprijetili su dizanjem škole u zrak ako policija pokuša ući u školu, javila je agencija Itar-Tass.

Ukupno je zarobljeno oko 400 osoba, a od toga 200 djece. Među taocima su djeca, učitelji i roditelji. Interfax je javio, pozivajući se na glasnogovornika federalne sigurnosne službe Ismela Chaova, da je ukupno 17 otmičara, i muškaraca i žena, od kojih neki imaju oko struka pojaseve s eksplozivom.

Teroristi su oko 11 sati započeli pregovore s vlastima. Poslali su videokasetu koja prikazuje šta se događa unutar zgrade i poruku u kojoj traže oslobađanje uhapšnih tokom racije 21. jula.

Također zahtijevaju dolazak predsjednika Sjeverne Osetije Alexandra Dzasokhova, vođe Ingušetije Murata Tyazikova i pedijatra Leonida Roshala. Dzasokhov i mnogi važni državni dužnosnici nalaze se ispred škole.

Prema nekim informacijama teroristi su zauzeli i drugu školu u gradu, no to još nije službeno potvrđeno. Isto tako, prema nepotvrđenim informacijama među učiteljima ima žrtava.