Svijet
0

Otmičari američkog zvaničnika UN-a odgodili ultimatum

FENA
Foto: AFP/BULF via Dunya News/Ho
Foto: AFP/BULF via Dunya News/Ho
Glasnogovornik separatističkih militanata koji su početkom februara na jugu Pakistana oteli Johna Soleckog, američkog zvaničnika pri Ujedinjenim narodima, i prijete da će ga ubiti, objavio je u ponedjeljak da su odgodili svoj ultimatum.

"Odlučili smo da odgodimo ultimatum, na zahtjev naših poštovanih balučistanskih vođa", rekao je telefonom novinarima Mir Shahak, koji se predstavio glasnogovornikom Ujedinjenog fronta za oslobođenje Balučistana (BLUF).

"Novi ultimatum bit će objavljen kasnije", dodao je on.

Prvi ultimatum, čiji je rok isticao u ponedjeljak, formulirao je BLUF u petak u videosnimku, koji je objavila pakistanska televizija, a na kojemu John Solecki, vezanih očiju, kaže da je "bolestan" i traži od UN-a da olakša pregovore za njegovo oslobađanje.

Šefa odjela Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice za pokrajinu Balučistan oteli su 2. februara u Quetti napadači koji su ubili njegovog vozača.

U saopćenju od petaka, BLUF, malo poznata skupina separatističkih pobunjenika Balučistana, zatražila je u razmjenu za taoca oslobađanje 141 balučističke žene iz zatvora, te informacije o oko 600 svojih ljudi, koji se smatraju "nestalima" od početka ustanka u Balučistanu.

Islamabad je objavio u subotu da je na dobrom putu u svojim naporima da oslobodi Soleckog.