Svijet
0

Otmičar sudanskog aviona predao se vlastima u Čadu

FENA
Sudanski avion koji je prevozio 103 putnika i člana posade otet je u srijedu i preusmjeren u čadsku prijestonicu N'Djamenu, gdje se otmičar predao, saopćili su zvaničnici.

Saif Omer, upravni direktor aviokompanije Air West, izjavio je da se usamljeni otmičar predao nakon dolaska u Čad, javio je AP.

Otmičar je uperio pištolj prema glavi pilota i prisilio ga da sleti u Čad, kazao je Omer.

Let broj 612 Air Westa uzletio je iz sudanske prijestonice Kartuma u 8,30 sati ka zapadnom gradu Al-Fasheru kada je pilot bio prinuđen da promijeni pravac ka Čadu, saopćio je upravnik aerodroma u Kartumu Yussuf Ibrahim.

Zvaničnik čadske vlade izjavio je da je avion sletio u prijestonicu u srijedu ujutro. Nikakvi drugi detalji nisu bili dostupni. On je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da se obraća medijima po tom pitanju.

Air West, sa sjedištem u Kartumu, kompanija je u privatnom vlasništvu i upravlja domaćim putničkim linijama i međunarodnim kargo čarterima. To je jedna od 95 aviokompanija kojima je zabranjeno slijetanje na evropske aerodrome zbog njihovog lošeg sigurnosnog dosjea.

Čad, siromašna centralna afrička zemlja, propatila je od godina političkih previranja. Čad često optužuje Sudan za podršku čadskim pobunjenicima; Sudan upućuje slične optužbe protiv Čada.