Švicarska
16

Otkriveno više od 1.000 slučajeva seksualnog zlostavljanja u crkvi

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rezultati jednogodišnjeg istraživanja otkrili su više od 1.000 slučajeva seksualnog zlostavljanja koje su počinili katolički svećenici u Švicarskoj od sredine 20. stoljeća.

Istraživanje je naručila Švicarska biskupska konferencija, a studija nudi pogled na seksualno zlostavljanje i uznemiravanje koje je posljednjih decenija uzdrmalo Katoličku crkvu.

Autori su rekli da su identifikovali 1.002 "situacije seksualnog zlostavljanja", uključujući optužbe protiv 510 osoba. Zlostavljanjem je, kako su napisali, pogođena 921 osoba.

"Identifikovane situacije zasigurno predstavljaju samo vrh ledenog brijega", rekle su historičarke Monika Dommann i Marietta Meier koje su provele istraživanje.

Uz nekoliko izuzetaka, žrtve su uglavnom bili muškarci ili dječaci. Istraživači su pregledali hiljade stranica tajnih dokumenata, koje su crkvene vlasti sakupljale od sredine 20. stoljeća. Međutim, rekli su da mnogi izvori informacija nisu u potpunosti proučeni.

Oni su također naveli neke slučajeve u kojima su dokumenti uništeni kako bi se prikrili zločini. Istraživači su otkrili da su mnogi slučajevi bili prikriveni ili umanjivani.

Izvještaj označava najnoviji pokušaj nacionalne biskupske konferencije da pruži historijski obračun zlostavljanja za koje je hijerarhija znala decenijama, ali rijetko je preduzimala mjere za sankcionisanje.

Posljednjih godina, takvi nacionalni izvještaji u mjestima poput Njemačke i Francuske podstakli su zahtjeve za restitucijom za žrtve i podstakli pozive da se kazne biskupi, kardinali i vjerski poglavari koji su prikrivali zlostavljanje.