Značajan pogodak
17

Otkriveni detalji kako su Ukrajinci srušili moćni ruski strateški bombarder

F. H.
Screenshot
Screenshot
Ukrajinska vojska bila je u stanju pripravnosti nedelju dana prjeobaranja ruskog bombardera Tu-22M3, otkrio je Kirilo Budanov, šef ukrajinske odbrambene obavještajne službe.

"Sedmicu dana smo, ovako rečeno, ležali u zasjedi. Čekali smo da dođe do prave linije", kazao je Budanov.

Budanov je rekao da je avion pogođen sa udaljenosti od 308 km.

Prema Defence Intelligence, Rusi imaju i druge avione ovog tipa. Međutim, Budanov je rekao da je "ovo prvo obaranje dalekometne letelice u ovom ratu" i da će Odesu "učiniti malo bezbednijom".

Budanov je objasnio da avioni Tu-22M3 koriste rakete Kh-22, "koje su gradu možda donijele najviše razaranja".

Sada će Rusi morati da traže nove linije za lansiranje projektila i biće prinuđeni da koriste "samo kopnene sisteme za udare na Odesu, i rakete iz aviona velikog dometa i sa mora", rekao je Budanov.

Kyiv Post je saopćio da su njegovi izvori u vojnoj obavještajnoj službi potvrdili da je Glavna obavještajna uprava planirala i izvela operaciju, koristeći sistem protivvazdušne odbrane S-200 za obaranje ruskog aviona otprilike 300 kilometara od Ukrajine.

Dana 19. aprila, dalekometni strateški raketni bombarder Tu-22M3 srušio se u ruskom Stavropoljskom kraju. Rusija koristi ove avione za napade na Ukrajinu.

General-pukovnik Mykola Oleshchuk, komandant Vazduhoplovnih snaga Ukrajine, izvijestio je da su ukrajinsko ratno zrakoplovstvo i odbrambena obavještajna služba Ukrajine uništili ruski dalekometni strateški bombarder Tu-22M3 koji nosi krstareće rakete Kh-22.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije je izjavio da Ukrajina, kao zemlja koja se brani od agresije, ima pravo da pogađa "legitimne vojne ciljeve" izvan svojih granica.