Tokom prošle godine u Italiji
0

Otkrivene opljačkane umjetnine vrijedne 165 miliona eura

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Drevne freske, kipovi i ukrasne vaze koje su krasile stolove prije više od 2.000 godina su među desetinama hiljada umjetnina koje je italijanska policija koja se bavi krađama umjetnina otkrila u prošloj godini, saopćili su zvaničnici u čevrtak.

Vlasti su saopćile da su otkrile ili zaplijenile skoro 60.000 komada opljačkanih umjetničkih djela i arheoloških artefakata vrijednih 165 miliona eura, prenosi AP.

Ta je brojka nešto niža od 183 miliona eura vrijednih umjetnina i artefakata koje je odjel za opljačkane umjetnine karabinjera zaplijenilo u 2008., navodi odjel u svom redovnom godišnjem izvještaju o vladinim naporima na pronalaženju opljačkanih umjetnina i antikviteta.

Policijske brojke pokazuju da je broj ilegalnih arheoloških iskopavanja otkrivenih u 2009. dramatično opao, s 238 u 2008. na samo 58 u 2009. Istovremeno je, međutim, broj osoba optuženih za falsifikovanje umjetničkih djela porastao za više od 400 posto.

Giovanni Nistri, zapovjednik odjela karabinjera koji se bavi opljačkanim umjetninama, izjavio je da su većina falsifikata krivotvorine moderne umjetnosti "vjerovatno zbog toga što je današnju umjetnost lakše falsificirati s manje tehnikalija".

Ukupno je u Italiji u 2009. otkriveno 39.854 opljačkanih arheoloških artefakata i 19.043 ostalih djela od kulturnog značaja, uključujući i kompletne biblioteke, saopćili su zvaničnici.

Neka od 137 komada otrivene grnčarije, kipova i ostalih artefakata izloženo je na konferenciji za novinare u četvrtak, skupa s freskom iz prvog stoljeća Nove ere i banketnom vazom koja datira iz 580 do 570 godine prije Hrista, koji su ukradeni iz Italije i nedavno su se pojavili u aukcijskoj kući Christie's u New Yorku.

Ukupno je krađa italijanskih umjetnina opala za 14,5 posto u 2009. u poređenju s 2008., djelimično zahvaljujući i međunarodnoj saradnji, boljem sigurnosnom nadzoru u muzejima i na arheološkim lokacijama te širenju banki podataka kulturnog nasiljeđa, saopćili su zvaničnici.