Mete sveštenici i političari
1

Otkrivena zavjera za planiranje napada u Libanu

FENA
Michel Samaha
Michel Samaha
Libanski vojni tužilac optužio je danas šefa sirijske obavještajne službe Alija Mamluka i bivšeg libanskog ministra informiranja Michela Samahu za planiranje napada u Libanu, tvrdi izvor iz pravosuđa.

Kao saučesnik u toj zavjeri naveden je i pukovnik sirijske vojske Adnan.

"Njih trojica su osumnjičeni da su formirali grupu koja je trebalo da isprovocira sektaško ubijanje i akte terorizma uz upotrebu eksploziva, koji je transportovao i smjestio na sigurno mjesto Michel Samaha, kazao je pravosudni izvor agenciji AFP.

Mete su trebale da budu sveštenici i političari, a trojica osumnjičenih su optuženi za pokušaj raspirivanja sekstaških sukoba i ugrožavanje libanske države.

Libanske snage sigurnosti u četvrtak su uhapsile Samahu, koga smatraju bliskim sirijskom režimu, zbog slučaja povezanog sa zaplijenom eksploziva, izjavio je jedan visoki zvaničnik. Sudija vojnog suda danas je naložio da Samaha ostane u zatvoru dok traje istraga, naveo je izvor iz pravosuđa.

Zvaničnik je ispričao da je eksploziv trebalo da bude upotrebljen uglavnom na sjeveru Libana, regionu u kome vladaju tenzije koje se dovode u vezu sa sukobima u susjednoj Siriji, prenosi Tanjug.