{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Otkrivena štamparija lažnih eura

F
FENA
1.2.2010. u 14:03
0
1
Otkrivena štamparija lažnih eura
0
Otkrivena štamparija lažnih eura
Foto: Ilustracija
U združenoj akciji kolumbijske policije i Evropske policijske službe (EUROPOL), u Bogoti je otkrivena štamparija koja je proizvodila lažne novčanice eura, namijenjene za distribuciju u Evropi, objavio je EUROPOL.
U akciji 27. januara, koju je pomoglo i Odjeljenje za istragu slučajeva falsifikovanja novca iz Španije (BIBE), zaplijenjene su novčanice u apoenima od 50 eura u vrijednosti iznad 1.200.000 eura, 312.000.000 kolumbijskih pezosa, kao i štamparske mašine, kompjuteri i ostala oprema korištena za proizvodnju lažnog novca.

U saopćenju se navodi da je istraga o ovom slučaju započeta 2009. godine i da je uhapšena osoba koja je odgovorna za proizvodnju i logističku distribuciju krivotvorenih novčanica.

EUROPOL navodi da je u združenoj policijskoj operaciji prekinut i lanac krijumčarenja ovih novčanica putem avionske pošte.

Kao glavna kancelarija Evropske unije za suzbijanje krivotvorenja eura, EUROPOL pomaže u razmjeni informacija, osiguranju stručne podrške, kriminalističke i forenzičke analize, obuke, finansijske i tehničke podrške za policijske službe u Uniji i van nje.

Kolumbija i EUROPOL su u februaru 2004. godine potpisali sporazum o strateškoj saradnji, a od tada su zajedno uspješno proveli više operacija protiv organizovanog kriminala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: