Njemačka
0

Otkrivena prevara na internetu sa bankovnim transakcijama

SRNA
Njemačka policija saopćila je danas da je otkrivena prevara na internetu kojom su pomoću kompjuterskog virusa špijunirane bankovne transakcije obavljene sa više od 2,5 miliona privatnih računara širom svijeta i preusmjereno najmanje 1,65 miliona evra.

Osumnjičeni za prevaru, koji su djelimično radili iz Estonije, navodno su tokom protekle godine na internet postavili virus "Kaćuša."

Banda je, takođe regrutovala 470 lica koji su kanalisali ukradena sredstva. Oni se sada suočavaju sa optužbama za pranje novca.

Istražioci su u avgustu započeli sa pretresima kuća članova bande, ali ništa nije objavljeno u javnosti kako bi prevara bila u potpunosti otkrivena. Policija je pretražila četiri stana u Njemačkoj, pet u Estoniji i kuću u Velikoj Britaniji.

Njemačka je zatražila deportaciju četiri lica iz Estonije.

Policija iz grada Štutgarta na jugu Njemačke saopćila je da je virus "Kaćuša" preusmjerio 260 transakcija putem interneta i veće sume novca su završile kod kriminalaca.

Softver je instaliran na privatne računare preko virusom zaraženih PDF fajlova ili kada su korisnici otvarali internet stranice koje su pod kontrolom kriminalaca.

"Kaćuša" se vrlo brzo mjenjala tako da nijedan antivirus nije uspio da je detektuje.