Otkrivena dva uzroka "sindroma Zaljevskog rata"

F
FENA
18.11.2008. u 19:57
0
0
Otkrivena dva uzroka "sindroma Zaljevskog rata"
0
Otkrivena dva uzroka "sindroma Zaljevskog rata"
Ekspertna komisija američkog Kongresa objavila je izvještaj o takozvanom sindromu Zaljevskog rata, utvrdivši da najmanje 170.000 američkih vojnika koji su u njemu učestvovali prije 17 godina ima specifične zdravstvene probleme.
Većina vojnika koji su učestvovali u ratu u Iraku i oslobođenju Kuvajta početkom 1991. godine pati od čestih glavobolja, umora, problema s disanjem i ekcema.

Komisija je ustanovila da su ove probleme izazvala dva faktora - tablete koje su vojnici uzimali kao zaštitu od nervnih otrova i pesticidi koje su udisali tokom rata.

Vojnici su uzimali tablete kao zaštitu, jer su se plašili da tadašnji irački predsjednik Saddam Husein protiv njih koristi hemijsko i biološko oružje, prenijele su agencije.

U izvještaju komisije navodi se i da nije isključeno da se jedan broj vojnika razbolio prilikom uništavanja iračkih skladišta otrovnog sarina.

Poslije objavljivanja izvještaja, Komisija je pozvala američki Kongres da izdvoji dodatna sredstva u fond za pomoć veteranima iz Zaljevskog rata, u koji je do sad uplaćeno 440 miliona dolara.

O sindromu Zaljevskog rata godinama se vodio spor, jer su neki ljekari, političari i pripadnici vojske poricali da on postoji.

"Oni koji nisu vjerovali da ovaj sindrom postoji dobili su jasan i konačan odgovor", rekao je za Reuters veteran Antony Hardy iz Wisconsina, koji je u vrijeme Zaljevskog rata imao 32 godine.

Sukob je počeo 2. augusta 1990, kada je iračka vojska okupirala Kuvajt, a Saddam Husein proglasio njegovo pripajanje Iraku.

Koalicione snage 34 države pod mandatom Ujedinjenih nacija i vođstvom SAD, tokom januara i februara 1991. godine protjerali iračku vojsku iz Kuvajta.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: