{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkriven tunel za krijumčarenje droge ispod američko-meksičke granice

1.11.2013. u 08:58
0
10
Otkriven tunel za krijumčarenje droge ispod američko-meksičke granice
0
Američki zvaničnici otkrili su tunel namijenjen za krijumčarenje droge koji je povezivao Tijuanu u Meksiku sa San Diegom.
To je jedan od najsofisticiranijih tajnih prolaza koji su ikada pronađeni duž američko-meksičke granice i pretpostavlja se da je njegova izgradnja koštala milione dolara. Vlasti su zaplijenile 8,5 tona marihuane i 148 kilograma kokaina na šinama. Uhapšena su tri muškarca.

Tunel koji je povezivao skladište u Tijuani i industrijsko područje Otay Mesa u San Diegu, imao je osvjetljenje, ventilaciju i električni željeznički sistem.

"Radili su naporno godinu ili dvije kako bi izgradili ovako sofisticiran tunel. Bilo je potrebno stotine hiljada sati i milioni dolara da bude završen", rekao je Bill Sherman iz Drugs Enforcement Administrationa.

Savezni agenti nadzirali su skladište u San Diegu nakon što im je doušnik javo kako su operatori kupili bušilice i ostalu građevinsku opremu u augustu i septembru.

"Ovaj kompleks podzemnog prolaza je pola kilometra udaljen od granice i na dubini od 10 metara. Prolazi su 1,2 metra visoki i široki jedan metar", rekao je Derek Benner iz Američkog imigracionog centra.

Pretpostavlja se da su ga izgradili inžinjeri i arhitekti.

"Tunel je potpuno tehnološki opremljen, ima željeznice, kolica, ventilacijski sistem i hidraulički kontrolirana čelična vrata", rekla je Laura Duffy, američka pravobraniteljica.

Tunel je osmi veći prolaz otkriven u San Diegu od 2006. godine, u periodu kojem je meksički kartel Sinaloa vladao tim područjem.

Neki od najvećih tunela otkriveni su nakon žetve marihuane u oktobru u centralnom Meksiku, jer tada nastaje izazov narko kartela kako dopremiti robu do potrošača u što kraćem periodu, a da ne budu otkriveni.

U novembru 2011. godine vlasti su otkrile tunel dug 550 metara u kojem su zaplijenili 32 tone marihuane na obje strane granice, te je pronađeno 26 tona marihuane na američkoj strani, što je najveća zaplijena u historiji SAD-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: