Lažni identitet
26

Otkriven tajni brazilski pasoš sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una

Klix.ba
Brazilski pasoši koje su koristili sjevernokorejski lider Kim Jong-un i njegov otac u pokušaju da dobiju putne dozvole stranih ambasada prvi put su otkriveni.

Crno-bijeli scanovi pasoša koji su izdani u Brazilskoj ambasadi u Pragu u februaru 1996. godine sadrže fotografije bivšeg sjevernokorejskog lidera Kima Jong-ila i njegovog nasljednika Kima Jong-una, potvrdili su izvori iz sigurnosnih službi.

Kim Jong-un je studirao u Švicarskoj pod lažnim identitetom te je predstavljen kao sin vozača u sjevernokorejskoj ambasadi. U brazilskom pasošu stoji ime Josef Pwag, a u njemu se navodi da je rođen 1. februara 1983. godine u Sao Paulu u Brazilu te da su mu roditelji Ricardo Pwag i Marcela Pwag Joou. Vjeruje se da je aktuelni sjevernokorejski lider zapravo rođen 8. januara 1984. ili 1983. godine.

U pasošu Kima Jong-ila se navodi da se radi o Ijong Tchoiju rođenom u Sao Paulu 4. aprila 1940. godine. Preminuli bivši lider je zapravo rođen 16. februara 1941. godine.

Pasoši su korišteni nekoliko puta za dobijanje viza idviju država Zapada, kao i za putovanja u Japan, Brazil i Hong Kong.

Brazilsko ministarstvo vanjskih poslova je pokrenulo istragu o porijeklu pasoša te je utvrđeno da potječu iz brazilske ambasade u Češkoj, a sve je potpisao zvaničnik Antonio J. M. de Souza e Silva koji je u ambasadi služio između 1993. i 1997. godine. Trenutno je brazilski ambasador u Mijanmaru.