|

Otkriven spomenik Draži Mihailoviću

Otkriven spomenik Draži Mihailoviću
0
F
FENA
17.7.2006. u 11:56
0
komentara
0

dijeljenja
Otkriven spomenik Draži Mihailoviću
Spomenik četničkom ratnom zločincu Draži Mihailoviću otkriven je u nedjelju u Lapovu, pokraj Kragujevca, a članovi Ravnogorskog pokreta, koji okuplja Mihailovićeve sljedbenike, dali su u nedjelju srbijanskim vlastima rok od tri sedmice da nađu grob četničkog vođe ili će u suprotnom "prekopati pola Beograda".
Spomenik Draži Mihailoviću, visok 4,6 metara, otkriven je u povodu 60. godišnjice njegova strijeljanja , 17. jula 1946. godine, nakon što je u Beogradu zbog ratnih zločina osuđen na smrt, a do danas se ne zna gdje su pokopani njegovi posmrtni ostaci.

Na skupu u Lapovu okupilo se više od 1.500 Mihailovićevih sljedbenika koji su prisustvovali otkrivanju spomenika, na središnjem trgu koji nosi njegovo ime, čije su podizanje finansirale lokalne vlasti, uz pomoć Ministarstva kulture Srbije.

Pomoćnik srbijanskog ministra za izbjeglice, Aleksandar Čotrić izjavio je tom prigodom da je Mihailović prvi pokrenuo narodnooslobodilački rat protiv nacističkog okupatora i izrazio nadu da će mu spomenik uskoro biti podignut u svakom gradu u Srbiji, uključujući i Beograd.

Godišnjica strijeljanja četničkog ratnog zločinca obilježena je i službom u crkvi Svetog Đorđa na Ravnoj gori, a njemu su osim nekoliko stotina članova i simpatizera Srpskog pokreta obnove, Ravnogorskog pokreta slobode i Asocijacije za njegovanje tradicija Ravnogorskog pokreta Srbije, prisustvovali dužnosnici SPO-a, čiji je predsjednik ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.