London
0

Otkriven spomen-centar za žrtve napada u metrou

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski zvaničnici u utorak su u londonskom parku otkrili spomen-centar sa 52 čelična stupa - po jedan za svaku žrtvu u napadima na gradski saobraćajni sistem 7. jula 2005. godine.

Premijer Gordon Brown, gradonačelnik Londona Boris Johnson, princ od Walesa i njegova supruga, vojvotkinja od Cornwalla, prisustvovali su memorijalnoj službi zajedno s porodicama žrtava. Stupovi od nehrđajućeg čelika visine 3,5 metara postavljeni su u londonskom Hyde parku, javio je AP.

Bivši gradonačelnik Ken Livingstone, koji je bio na toj dužnosti u vrijeme napada četiriju bombaša-samoubice na tri voza metroa i autobus, pohvalio je dizajn memorijalnog centra.

"Mislim da je dizajn dobar. Veoma je teško stvoriti nešto poput ovoga i stvoriti ga na pravi način", kazao je.

Lider najveće britanske opozicijske Konzervativne stranke David Cameron, koji je prisustvovao memorijalnoj službi, izjavio je da su stotine ranjenih u napadima kao i porodice ubijenih pomogle u planiranju spomen-obilježja.

Dok su se Londončani okupljali na ceremoniji, britanski poslanici su upozorili da je gradska autobusna i mreža metroa i dalje "ranjivi" na terorističke napade.

Sigurnosni komitet ministarstva unutrašnjih poslova navodi u izvještaju objavljenom u utorak da su čuveni gradski metro Tube i mreža gradskog autobusnog saobraćaja ostali simbolične mete.

Sistem londonskog gradskog saobraćaja izveo je velika poboljšanja na sigurnosti i unapređenju komunikacijskog sistema za osoblje koje se bavi vanrednim situacijama.

"Nikada ne smijemo potcijeniti kontinuiranu tešku prijetnju od terorističkih napada. Nema nikakve sumnje da postoje sofisticirane grupe koje nam žele naškoditi", izjavio je predsjedavajući komiteta Keith Vaz.