Svijet
0

Otkriven plan napada na američke vojnike u Njemačkoj

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američke vlasti u travnju su otkrile uznapredovali plan za teroristički napad na američko vojno osoblje ili turiste u Njemačkoj, koji je trebala izvesti skupina povezana s Al Qaidom, izvijestila je u petak TV mreža ABC, pozivajući se na izjave dužnosnika protuterorističkih službi.

Američko veleposlanstvo u Njemačkoj je 20. travnja izdalo priopćenje u kojem je Amerikance u toj zemlji pozvalo na oprez i poduzimanje odgovarajućih mjera kako bi ojačali osobnu sigurnost. Dužnosnici službi sigurnosti kazali su za ABC News kako su američki policajci u civilu prebačeni kako bi pružili dodatnu sigurnost na letovima iz Njemačke u SAD.

"Informacija iza prijetnje je vrlo realna", kazao je visoki američki dužnosnik za ABC News, dodajući kako je zavjera, koje je kovana neko vrijeme, uključivala uporabu bombi i pješačkog oružja protiv američkih vojnih objekata.

Njemački ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble izjavio je za ABC "razina opasnosti je visoka. Mi smo dio globalne prijetnje islamskog terorizma".

Prema navodima američkih i njemačkih dužnosnika, posebna je zabrinutost bila vezana uz Vojarne Patch, kraj Stuttgarta, sjedište Europskog zapovjedništva oružanih snaga SAD. Stupanj sigurnosti povišen je prošloga mjeseca u svim američkim vojnim i diplomatskim objektima, nakon izvješća da su osumnjičeni teroristi nadzirali objekte Vojarni Patch.

Jedan visoki dužnosnik SAD-a kazao je za CNN kako je za planiranje napada odgovoran ogranak Al Qaide u Europi.

"Postoji od 300 do 500 ljudi za koje se sumnja da su dio ćelija Al Qaide u Njemačkoj. U demokratskoj zemlji kao što je Njemačka, ne možete izaći i arbitrarno pritvarati ljude zato jer su pod sumnjom", kazao je umirovljeni pukovnik Andrew Pratt, iz Centra za sigurnosne studije George Marshall u Njemačkoj.

Više radikalnih islamskih skupina zaprijetilo je nasiljem ako Njemačka ne povuče svoje vojnike iz Afganistana. Jedna takva skupina u Iraku, u veljači je otela Njemicu i njezinog odraslog sina, prijeteći njihovim pogubljenjem ako se njemačke snage ne povuku iz Afganistana. Oni su još uvijek u zatočeništvu.

Njemačka u misiji NATO-a u Afganistanu trenutačno ima 3.000 vojnika i šest zrakoplova 'tornado', namijenjenih izviđanju, u Mazar-i-Sharifu sa 190 ljudi.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack kazao je u petak kako je 20. travnja izdano upozorenje jer je postojala dovoljna razina zabrinutosti da se to učini, te kako "ne raspolaže s novim informacijama o tome".

Njemačka, koja je idućeg mjeseca domaćin sumitta skupine G-8, posljednjih je dana angažirana u pojačanim sigurnosnim operacijama, javlja CNN. Više od 900 pripadnika snaga sigurnosti sudjeluje u antiterorističkim racijama, u kojima je uhićeno više od 40 osumnjičenih.