Svijet
0

Otkriven lanac za nabavku nuklearne tehnologije u Iranu

FENA
Zajedničkom akcijom pravosudnih organa i carina u Njemačkoj je otkriven ilegalni lanac kojim je Iran pokušao doći do nuklearne tehnologije, javlja državna TV postaja ARD u ponedjeljak.

"Nedvojbeno možemo reći da su ilegalne radnje bile usmjerene ka nabavci tehnologije za iranski nuklearni program", izjavio je Benedikt Welfens, glasnogovornik državnog odvjetništva u Potsdamu.

On je nadalje saopćio da su tokom prošle sedmice izvršene racije u više od 40 tvrtki širom Njemačke i da je tom prilikom pronađen dokazni materijal. Kupovina i transport materijala na koji postoji embargo organizirani su iz jedne tvrtke u Berlinu.

"Djelatnici te tvrtke su ciljano u Njemačkoj kupovali tehnologiju s ciljem ilegalnog izvoza u Iran, uglavnom preko Moskve i Dubaija", izjavio je Welfens.

Tokom racije zaplijenjene su hidrauličke crpke, kablovi i transformatori u vrijednosti od "nekoliko miliona eura".

Do otkrivanja ilegalnog lanca, prenosi Hina, došlo je uoči današnje posjete generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohameda el-Baradeija Berlinu gdje bi glavna tema razgovora trebala biti kriza u vezi s iranskim nuklearnim programom.