Svijet
0

Otkriven drugi slučaj slinavke i šapa u Engleskoj

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Testovi na kravi zaklanoj u južnoj Engleskoj potvrdili su drugi slučaj epidemije bolesti slinavke i šapa, izjavio je u utorak ministar za okoliš Hilary Ben, povećavajući strahovanja da bi se virus mnogao širiti. Testovi su obavljeni na oko 50 krava u ponedjeljak navečer, javio je AP.

Krave su bile unutar početne zaštitne zone od tri kilometra uspostavljene u petak oko farme koja se nalazi oko 50 km jugozapadno od Londona, gdje je otkrivena prva grupa zaraženih krava.

Vlasti su u ponedjeljak navečer počele uništavati grupu krava za koju se sumnjalo da je zaražena, izjavila je vodeća veterinarska službenica Britanije Debby Reynolds. Oko 120 krava je uništeno na obližnoj farmi nakon što je virus prvo uočen prošle sedmice.

Istraga izvora bolesti usmjerila se na istraživačku laboratoriju u blizini farme Surrey gdje su otkrivene dvije bolesne krave prošle sedmice. Virus otkriven kod zaraženih krava isti je kao i onaj otkriven u laboratoriji.

Laboratorijom zajednički upravljaju vladin Institut za životinjsko zdravlje (IAH), i privatna farmaceutska kompanija Merial Animal Health - britanski ogranak Merial Ltd. iz Duluthsa u američkoj državi Džordžiji.

Merial je saopćio u ponedjeljak kako nije pronašao nikakve dokaze kršenja biosigurnosti, a IAH je javio da su provjere pokazale "limitiranu pojavu" virusa u protekle četiri sedmice.

Premijer Gordon Brown, koji se ranije vratio s odmora kako bi se bavio vladinim odgovorom na epidemiju, razgovarao je u svom londonskom uredu s liderima farmerskih sindikata i obećao je učiniti sve što je u njegovoj moći da se izbjegne masovna zaraza koja je razorila ekonomiju zemlje u 2001.