Svijet
0

Otkriven američki plan za napad na Iran

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
SAD posjeduje planove za napad na Iran, prema kojim bi se izvršilo avionsko bombardovanje nuklearnih ciljeva i vojne infrastrukture Irana, saznaje BBC.

Jasno je da bi takav napad, ako bi bio naređen, imao za cilj iranske zrakoplovne i pomorske baze, raketna postrojenja, te komandne i kontrolne centre.

Vlada SAD-a sve češće javnosti govori da ne planira napad i pokušava uvjeriti Teheran da zaustavi obogaćivanje uranijuma. UN je upozorio Iran da zaustavi program, jer će se u protivnom suočiti sa ekonomskim sankcijama.

Diplomatski izvori su za BBC izjavili da su američke vojne strukture već napravile plan napada, te izabrale ciljeve za napad unutar Irana. Ta lista uključuju tvornicu za obogaćivanje urana u Natanzu, postrojenja u Isfahanu, Araku i Bushehru.

Frank Gardner, korespondent BBC-a za sigurnost, kaže da bi povod za pokretanje takvog napada mogla biti bilo kakva potvrda da Iran razvija nuklearno oružje, što je do sada vlada u Tehereanu negirala.

Alternativno, napad bi mogao biti pokrenut u slučaju većeg napada na američke vojne trupe u Iraku, a koji bi Amerikanci povezali sa Iranom.