Svijet
0

Otkazana posjeta Medvedeva Izraelu zbog štrajka diplomata

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev otkazao je planiranu posjetu Izraelu, saopćio je danas jedan izraelski zvaničnik, precizirajući da je razlog štrajk u Ministarstvu vanjskih poslova.

Zbog toga je teško organizirati posjetu, dodao je zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman, prenijele su agencije.

Bilo je planirano da Medvedev doputuje u Izrael sredinom januara.

U Moskvi je pres centar Kremlja saopćio da nema informaciju o odlaganju posjete, prenosi AP i podsjeća da je Rusija član četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika koja uključuje i SAD, EU i UN.

Moskva je izazvala ljutnju Izraela zbog prodaje oružja izraelskim neprijateljima Siriji i Iranu i spremnošću da se sretne s predstavnicima islamističkog Hamasa koji Izrael smatra terorističkom organizacijom.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman, imigrant iz bivšeg SSSR-a, poboljšanje odnosa s Moskom je stavio među svoje priotitete.

On je navodno bijesan na zaposlene u ministarstvu zbog otkazivanja posjete.

Izraelski list "Haarec" navodi da je ruska strana zapravo otkazala posjetu iz straha da bi zaposleni u ministarstvu koji traže bolje plate doveli ruskog predsjednika u nezgodnu situaciju tokom posjete.

Zaposleni su danas najavili da će tu posjetu narušiti u okviru serije koraka s ciljem da obezbijede bolje uslove rada. Narušili bi je time što ne bi učestvovali u pripremi.

Ruska strana, svjesna da se suočava s neugodnim diplomatskim incidentom, otkazala je posjetu.

Liberman je izrazio veliko nezadovljstvo zbog toga, jer dolazak Medvedeva u Izrael za njega ima poseban značj.

U jevrejsku državu se, poslije raspada SSSR-a, uselilo oko milion jevrejskih imigranata.

Ruska štampa navodi da će, zbog štrajka izraelskih diplomata, biti otkazane i posjete predsjednika Slovenije i Hrvatske.