Svijet
0

Oteto 10 policajaca na sjeverozapadu Pakistana

FENA
Islamski ekstremisti oteli su u noći sa srijede na četvrtak 10 policajaca u napadu na nadzornu tačku u Pograničnoj provinciji, na severozapadu Pakistana, dok se broj poginulih u vjerskim sukobima u obližnjem plemenskom pojasu popeo na 32, saopćile su u četvrtak lokalne vlasti.

Nekoliko desetaka naoružanih pobunjenika je u srijedu uvečer opkolilo policijski punkt u oblasti Banu, razoružalo i otelo 10 policajaca, a onda punkt diglo u zrak, piše dnevni list Dawn, navodeći da je u eksploziji povrijeđeno i pet igrača lokalnoga nogometnog tima koji su se vraćali s treninga.

U međuvremenu se i dalje ulažu napori na oslobađanju 16 osoba, među njima četiri vojnika, koje je početkom mjeseca otela protalibanska milicija u oblasti Dara Adamkel, prenijela je agencija DPA.

Ovi ljudi su oteti krajem novembra, nekoliko dana nakon vjerskih sukoba između sunita i šita u oblasti Kuram, u kojima je ubijeno oko 150 ljudi, među njima 13 pripadnika službe sigurnosti, a ranjeno više od 400 osoba.

Poslije toga je uspostavljeno primirje koje je, međutim, prekinuto prošlog vikenda kada su naoružani suniti ušli u Parashinar, glavni grad distrikta Kuram, uništavajući kuće i prodavnice. U tim neredima poginulo je 13 ljudi.

U srijedu su ubijena 32 čovjeka, pa se ukupan broj poginulih u sukobima koji su izbili tokom vikenda popeo na 45.