Svijet
0

Oteti dopisnik BBC-a obučen u pojas s eksplozivom

FENA
AP
AP
Otmičari dopisnika BBC-a iz Pojasa Gaze Alana Johnstona objavili su u ponedjeljak rano ujutro novi videosnimak na kome on nosi pojas s eksplozivom, onakav kakav koriste bombaši-samoubice.

Johnston u dramatičnoj poruci upozorava da će pojas biti aktiviran ako bude pokušaja da silom bude oslobođen. To je drugi video objavljen otkako je novinar otet na putu iz dopisništva do svog stana u gradu Gazi 12. marta.

Novi video pod naslovom "Alanov apel" na engleskome i arapskom jeziku ima oznaku Vojske islama, palestinske organizacije koja tvrdi da ga je otela.

"Oni koji me drže u zatočeništvu rekli su mi da su veoma obećavajući pregovori upropašteni kada su se pokret Hamas i britanska vlada odlučili za vojno rješenje otmice," poručuje Johnston na snimku, očito nervozan i pod stresom", naglasivši kako je "situacija sada vrlo ozbiljna, kao što vidite".

Obučen je u crveni džemper i ima bijelo-plavi pojas oko tijela, očito eksplozivni, prenijele su agencije.

"Obučen sam u eksplozivni pojas za koji otmičari kažu da će biti aktiviran ako bude pokušaja upada. Oni kažu da su spremni pretvoriti skrovište u zonu smrti bude li pokušaja moga oslobađanja silom", poručuje Johnston na snimku koji traje 42 sekunde i postavjjen je na internet stranicu.

Britanska medijska kuća je ponovila poziv da Johnston bude odmah pušten i u saopćenju navela da su Alanova porodica i kolege vrlo uznemireni što vide kako mu se prijeti na taj način.

Otac novinara Graham Johnston je izjavio da je porodica jako zabrinuta zbog najnovijeg razvoja događaja i traži od otmičara da ga puste nepovrijeđenoga.

Smijenjeni palestinski premijer Ismail Haniyeh iz Hamasa rekao je u nedjelju da otmičari imaju novi videosnimak u prvom velikom govoru svojim pristalicama otkako je radikalni islamistički Hamas silom preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze prije nešto više od sedmicu dana. Haniyeh je u ponedjeljak ponovo osudio otmicu Johnstona.

Prvi videosnimak objavljen je 1. juna i na snimku Johnston (45) u istom crvenom džemperu poručuje da otmičari s njim dobro postupaju i da je dobrog zdravlja.

Vojska islama, ranije malo poznata grupa, zahtijevala je oslobađanje islamskih zatvorenika iz zatvora u Velikoj Britaniji u zamjenu za Johnstona, a posebno Abu Katade, Palestinca, imama za koga se sumnja da je povezan s Al-Qaidom.

Johnston je posljednjih nekoliko mjeseci bio jedini novinar sa Zapada koji je stalno boravio u Gazi. Otet je na kraju trogodišnjeg izvještavanja iz tog područja u kome se u tom trenutku širilo nasilje i bezakonje.