"Čudo se desilo"
0

VIDEO / Oteta djevojčica nađena nakon 18 godina

Sarajevo-x.com
Jaycee Lee Dugard sa 11 godina (Foto: AP)
Jaycee Lee Dugard sa 11 godina (Foto: AP)
Jedanaestogodišnja djevojčica iz Kalifornije nestala je jednog jutra dok je čekala autobus. Niko nikad više nije čuo za nju, a njeni roditelji pomirili su se s tim da je mrtva. Ipak, nakon 18 godina šokirao ih je poziv policije koja je imala dobre vijesti.

Amerikanka kidnapovana 1991. godine konačno je pronađena, a otkriveno je da je u toku 18-godišnjeg pritvora rodila dvoje djece za koje se sumnja da im je otac upravo muškarac koji ju je oteo.

Jaycee Dugard i njene dvije kćerke od 11 i 15 godina u zatočeništvu su držali Phillip Garrido (58) i Nancy Garrido (54), a njih dvoje uhapsila je kalifornijska policija, javlja BBC.

Dugardova je podvrgnuta DNK analizi da bi se potvrdio njen identitet, a policijski izvor je izjavio kako je dobrog zdravlja, ali da je prethodnih 18 godina života u zarobljeništvu ostavilo traga.

Kuća u kojoj je bila zarobljena

Nakon što su je oteli i strpali u svoj automobil, osumnjičeni par je tada 11 godina staru djevojčicu sve vrijeme držao u izolaciji u improvizovanom dvorištu na imanju u blizini San Francisca, 273 km od njenog doma u South Lake Tahoe.

Ona i djeca koju je kasnije rodila većinu svog života proveli su tu, nikad nisu išli u školu niti vidjeli doktora. Njihov otmičar je otkriven kad se u kampusu Univerziteta Berkeley pojavio sa dvoje djece. Kako je ranije bio osumnjičen za seksualno napastvovanje, nije mu bilo dozvoljeno približavanje djeci.

Otmičari djevojčice

Nakon što je policija pretražila njegovo imanje, pronašli su skriveno vozilo koje je odgovaralo onome koje su opisali svjedoci otmice djevojčice. Dvorište je imalo dovedenu struju, poljski WC i tuš "u slučaju da kampujete", objasnio je Garrido.

Pronalazak sada već odrasle žene za policiju je bio veliki šok, ali su se više šokirali njeni roditelji. Njen očuh Carl Probyn priznao je da je se bio prestao nadati, ali da je porodica samo željela pronaći odgovorne osobe za nestanak njihovog djeteta.

Očuh djevojčice sa njenim fotografijama

Probyn, koji je bio svjedok otmice, a potom i osumnjičeni, opisao je automobil kojim su je odvezli kao sivi, te ispričao kako je vidio da djevojčica vrišti i udara otmičare.

Jaycee je razgovarala sa majkom i očuh kaže da je djelovala kao da je dobro. Prisjetila se stvari i on se nada da su s njom prethodnih 18 godina dobro postupali.

Apel za pomoć u pronalasku prije 18 godina