Somalija
0

Oteta četiri službenika UN-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Naoružane osobe otele su u ponedjeljak četvero službenika Ujedinjenih nacija u južnoj Somaliji, saopćila je glasnogovornica UN-a, što je posljednji u nizu napada na humanitarne radnike u ratom razorenoj zemlji Roga Afrike.

Dawn Blalock izjavila je da nije bilo ispoljavanja nasilja tokom otmice u somalskom gradu Wajidu i da dosad nije bilo nikakvih kontakata s otmičarima, javio je AP.

"Ujedinjene nacije i lokalne vlasti čine sve da osiguraju bezuvjetno oslobađanje osoblja", navodi ona u saopćenju.

Svjedoci su javili da je prevodilac Somalac kasnije oslobođen. Blalock nije mogla potvrditi oslobađanje prevodioca niti je objavila nacionalnost otetih, ali je ranije izjavila kako su izvještaji da su dvoje otetih bili ruski i ugandski građani netačni.

Svjedoci su saopćili da je troje službenika jednu noć boravilo u Wajidu na putu ka gradskom aerodromu kada su oteti. Svjedioci su tražili da ostanu anonimni iz straha od odmazde otmičara.

Sudeći po UN-u, ukupno 35 humanitarnih radnika ubijeno je u Somaliji u 2008. a 26 ih je oteto. Dva humanitarna radnika već su ubijena u ovoj godini.

Neplodna zemlja Rofa Afrike nema funkcionalnu vladu od 1991. i razdiru je sukobi između klanovskih gospodara rata i islamističkih pobunjenika sa slabom vladom koja uživa podršku UN-a. Skoro polovina njenog stanovništva ovisna je o pomoći.