Pirati oteli brod
0

Otet supertanker blizu obale sj. Somalije

FENA
Saudijski supertanker, sa 100 miliona dolara vrijednim teretom nafte, koji su oteli pirati u najvećoj otmici svih vremena došao je do obale sjeverne Somalije, saopćila je u utorak regionalna pomorska grupacija.

"Neki ljudi kažu da su vidjeli ogromni brod kod Eyla. To mora biti supertanker", izjavio je Reutersu Andrew Mwangura, koordinator Istočnoafričkog udruženja pomoraca.

On je mislio na udaljeno priobalno selo koje koriste somalski pirati koji su u ovoj godini terorizirali brodove u Adenskom zalivu i Indijskom okeanu.

Zarobljavanje supertankera Sirius Star 450 nautičkih milja jugoistočno od kenijske luke Mombase i daleko iza Adenskog zaliva, gdje se većina napada u ovoj godini desila, njihov je najveći plijen.

Otmica se dogodila usprkos međunarodnom pomorskom prisustvu, uključujući brodove NATO saveza i Evropske unije, kako bi štitili jedno od najprometnijih svjetskih plovnih područja.

Napadi su izazvali naglo povećanje cijena osiguranja i prinudili neke kompanije da idu oko Južne Afrike umjesto kroz Suecki kanal a pirati su sebi osigurali miloione dolara otkupnine.

"Svijet nikada nije vidio nešto poput ovoga", izjavio je Mwanmgura, čija grupa sa sjedištem u Mombasi godinama nadzire piratstvo. Kazao je da pirati vjerovatno drže Sirius desetak kilomera od Eyla, koji je žestoko čuvan.

Mwangura je izjavio kako vjeruje da su pirati koristili oteti nigerijski brod kao "matični brod" odakle izvode napade.

"Supertanker je bio pun tereta, pa je vjerovatno bio duboko u vodi i nije bilo teško ukrcati se u njega", kazao je on i dodao da su pirati vjerovatno koristili ljestve ili su zakačili uže sa strane kako bi ušli na brod.

Uobičajeno, sve bolje naoružani i sofisticirani somalski pirati koriste brze čamce za izvođenje napada, s matičnog broda koji je baza njihovih operacija.

Mwangura je izjavio kako vjeruje da su pirati imali pomoć od drugih, vjerovatno Nigerijaca i Jemenaca, za svoje napade. On je, ipak, izjavio da ne postoje čvrsti dokazi za to.

Otmica Siriusa, koji je trostruko veći od nosača aviona, uslijedila je nakon još jednoga spektakularnog napada pirata u ovoj godini kada su oteli ukrajinski brod koji je prevozio 33 tenka i drugu vojnu opremu.

Oni još drže taj brod, kao i oko 12 ostalih otetih brodova, pod strogim nadzorom američkih i ostalih ratnih brodova u regiji.

Kako pirati u većini slučajeva drže članove posade kao taoce i dobro su naoružani bombama, mitraljezima i raketnim bacačima, strane snage u regiji suzdržavaju se od direktnih napada, dok vlasnici brodova pregovaraju o otkupnini.

Sirius je prevozio skoro dva miliona barela nafte, više od četvrtine saudijskog dnevnog izvoza.

Otmica je dovela do rasta svjetskih cijena nafte za skoro dolar na više od 58 dolara po barelu, iako je nafta kasnije nešto izgubila na vrijednosti.

Admiral Mike Mullen, načelnik združenog štaba američke vojske, izjavio je da bi vojna intervencija bila komplicirana zbog situacije s taocima i zahtjevima za otkupninu. "Zapanjen sam obimom otmica", izjavio je Mullen.

Sirius je plovio prema Sjedinjenim Državama preko Rta dobre nade na južnom rubu Afrike obilazeći kontinent umjesto da je prolazio kroz Suec. Imao je 25 članova posade iz Hrvatske, Britanije, Filipina, Poljske i Saudijske Arabije.

Haos u unutrašnjosti Somalije, gdje se islamističke snage bore protiv prozapadne vlade, ove je godine pogodovao naglom rastu piratstva. Islamisti, koji su nadomak prijestonice, Mogaduisha, kažu da će ako preuzmu kontrolu nad zemljom, zaiustaviti piratstvo kao što su učinili tokom kratke šestomječne vladavine nad južnom Somalijom 2006.

Analitičari, ipak, tvrde da sve strane u somalskom sukobu imaju koristi od rasta piratstva. Međunarodni pomorski biro, nadzorna agencija koja prati piratstvo, saopćio da su se kod somalske obale u ovoj godini odigrala 92 napada i da je 36 brodova oteto.

Sirius plovi pod liberijskom zastavom i u vlasništvu je te zemlje a njime upravlja jedinica Vela International državnog naftnog giganta Saudi Aramco.