Svijet
0

Otet japanski student u Iranu

FENA
Jedan mladi Japanac otet je dok je putovao po jugoistoku Irana, saopćile su japanske vlasti i prenijeli iranski mediji.

Mladića su otela dva bandita u ponedjeljak u provinciji Kerman, a sigurnosne snage su pokrenule potragu, prenijela je iranska agencija IRNA pozivajući se na neimenovane izvore.

Portparol japanske vlade Nobutaka Machimura je rekao da je oteti muškarac nazvao japansku ambasadu u Teheranu u ponedjeljak kako bi ih obavijestio o svojoj situaciji, a onda ponovo jučer u toku dana, prenio je Reuters.

"Ovo je žalosna situacija", rekao je Machimura japanskim novinarima i dodao da japanska vlada radi na njegovom oslobađanju.

Jugoistočni dio Irana je poznat po stalnim sukobima između vojske i dobro naoružanih švercera drogom. Tamo je otet i jedan bračni par iz Belgije. Neke taoce otmičari drže i po nekoliko sedmica dok se ne osiguraju da njihopvi ljudi budu pušteni iz zatvora.

Agencije IRNA i Fars su izvijestile o spomenutoj otmici, dok je lokalna vlada saopćila da ne zna ništa o tome.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Ali Hoseini je također kazao da nije obaviješten o otmici, ali da je naložio da se situacija prati.

Machimura je još rekao da japanska ambasada nema nikakvih informacija o zahtjevima otmičara.

Japanski mediji su javili da je riječ o 23-godišnjem studentu, ali su vlasti odbile da bilo šta komentiraju.

Dio Irana koji se graniči s Afganistanom i Pakistanom je oblast kroz koju prolaze glavni putevi šverca drogom. Od islamske revolucije u Iranu 1979. godine, u toj oblasti je u sukobima s krijumčarima poginulo više od 3.300 pripadnika snaga sigurnosti.

U augustu je pakistanska policija poslije dvosatne borbe s naoružanim ljudima uspjela osloboditi 21 iranskog taoca koji su zarobljeni u jugoištočnom delu Irana.