Oružje dugog dometa
51

Osvetnički napadi su u toku: Bombarderi iz SAD-a pogodili više od 80 meta u Siriji i Iraku

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U osvetničkom napadu koji su Sjedinjene Američke Države pokrenule sinoć, uništeno je najmanje 85 meta, i to bombarderima koji su stigli iz SAD-a.
Sjedinjene Američke Države su kasno sinoć pokrenule napade na ciljeve u Siriji i Iraku koji su povezani sa Iranom. U saopćenju američke vojske se navodi da su usmjereni na snage Iranske revolucionarne garde i miliciju koja je povezana s njima. Do osvetničkih napada dolazi kao odgovor na napad dronom na američku bazu u sjeverozapadnom Jordanu gdje su stradala tri vojnika, a sama baza je bila tajna.

U napadima koje je SAD pokrenula, pogođeno je najmanje sedam lokacija od kojih su četiri u Siriji i tri u Iraku. Na tih sedam lokacija je uništeno više od 85 meta koje podrazumijevaju komandne i kontrolne štabove, logistička čvorišta i skladišta za oružje.

Američka vojska je u svojim napadima u petak koristila vojne avione velikog dometa poznate kao bombarderi B-1. Rečeno je da je letjelica, opisana na web stranici zračnih snaga kao "kičma američkih snaga dugog dometa", doletjela direktno iz SAD-a.

Američki predsjednik Joe Biden je u izjavi jasno naznačio da će biti još napada. Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je: "Vrlo je moguće da je ono što ćete vidjeti ovdje višestepeni pristup, ne samo jednu akciju, već potencijalno više akcija".

Iz SAD-a tvrde da bi napadi mogli biti mnogo učestaliji i efikasniji nego što jesu, ali da su vrlo pažljivi zbog civila u targetiranom području. Iako imaju uslove za napade u lošim vremenskim uslovima i uslovima loše vidljivost, ističu kako su odlučili ići postepeno i sigurno.