Odgovor policiji
39

Osveta kriminalaca u Rio de Janeiru, zapalili 35 autobusa nakon što im je ubijen boss

B. R.
(Foto: GloboNews)
(Foto: GloboNews)
Kriminalne grupe su jučer u Rio de Janeiru zapalile najmanje 35 autobusa nakon što je policija ubila kriminalnog bossa, nećaka vođe najveće milicije u državi.

Ovo se desilo u zapadnom dijelu grada, gdje se kriminalne grupe bore za kontrolu teritorija. Milicije, koje često čine sadašnji i bivši pripadnici policije, postale su jedna od najvećih sigurnosnih prijetnji.

Formirane su za odbranu siromašnih četvrti od narko bandi, a pretvorile su se u kriminalne grupe. Predstavnik autobuskih kompanija Rio Onibus je saopćio da je zapaljeno 20 gradskih autobusa, pet autobusa za brzi tranzit, dok su preostali bili iznajmljeni ili turistički autobusi.

Guverner savezne države Rio de Janeiro Claudio Castro je izjavio da je policijska operacija bila težak udarac za miliciju.

"Osim što je bio u srodstvu s kriminalcem (vođom milicije), bio je 'čovjek rata' paravojne grupe, s obzirom na to da je bio glavni za sukobe kojima se teroriziraju stanovnici Rija", rekao je Castro.

Uništavanje autobusa je poremetilo javni prijevoz, a nastava u tom dijelu grada je otkazana. Vojna policija je objavila da je uhapsila 12 osumnjičenih za požare te da su spriječili 15 osoba da zapale teretni kamion, prenosi agencija Reuters.