|

Osušilo se drvo prijateljstva koje su Trump i Macron posadili u Washingtonu

Osušilo se drvo prijateljstva koje su Trump i Macron posadili u Washingtonu
797
Klix.ba
10.6.2019. u 11:10
21
komentara
797

dijeljenja
Osušilo se drvo prijateljstva koje su Trump i Macron posadili u Washingtonu Foto: EPA-EFE
Drvo prijateljstva koje su posadili Donald Trump i Emmanuel Macron simboliziralo je prijateljstvo između ova dva svjetska lidera, ali se to drvo osušilo nakon nešto više od godinu otkako je posađeno.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron predao je mladi hrast predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu tokom državne posjete Washingtonu u aprilu prošle godine, a fotografije trenutka kada su ova dva političara sadila drvo lopatama zlatne boje dok su njihove supruge gledale bile su apsolutni hit na internetu prošle godine, ali i meta brojnih šala.

Drvo je došlo iz Belleau Wooda sa sjevera Francuske, gdje je skoro 2.000 Amerikanaca poginulo u junu 1918. godine pred sami kraja Prvog svjetskog rata. Macron je tada rekao da će drvo i njegovo simoboličko porijeklo biti podsjetnik u Bijeloj kući o njihovim međusobnim vezama.

Međutim, nekoliko dana kasnije, drvo je povučeno iz zemlje i odneseno. Pokazalo se da je, kao i svi živi organizmi uvezeni u SAD, moralo proći kroz karantin.

Gerard Araud, tadašnji francuski ambasador u SAD-u, obećao je na Twitteru da će drvo biti presađeno, ali nedavno je novinska agencija AFP izvijestila da je stablo uginulo tokom privremene izolacije.

Interesantno je da sušenje stabla dolazi nakon kontinuiranog pogoršanja odnosa dva predsjednika, prenosi Sky News.

Trump i Macron pojavili su se prošle sedmice kada su govorili na obilježavanju 75. godišnjice Dana D u Francuskoj. Svečanost je uslijedila nakon niza neslaganja među njima o pitanjima koja uključuju trgovinu, okoliš i nuklearni sporazum u Iranu.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...