Svijet
6

Osuđenik za ubistva u američkom kinu pomilovan: Umjesto smrtne dobio doživotnu kaznu

Klix.ba
James Holmes (Foto: AFP)
Porota u američkoj državi Colorado poštedila je ubicu Jamesa Holmesa smrtne kazne zbog ubistva 12 osoba u kinu 2012. godine. On će služiti doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti pomilovanja.

Odbrana je tvrdila kako je bivši apsolvent neuronauke bio neuračunljiv u vrijeme kada je izvršio ubistva. No, porota je imala isto mišljenje kao i tužilaštvo, a to je da je Holmes iako mentalno bolestan odgovoran za svoja djela.

Porota nije bila složna kada je bila u pitanju smrtna kazna. Neki su bili za, ali drugi su ipak popustili zbog toga, kako su rekli, što je Holmes ipak bolestan. Na kraju se porota od devet muškaraca i tri žene uspjela dogovoriti.

Kada je presuda pročitana, Holmesovi roditelji su zaplakali. Ashley Moser čija je šestogodišnja djevojčica ubijena u napadu, a ona ostala paralizovana, također je pratila suđenje kao i ostale preživjele žrtve.

"Još mislim da je smrt jedina pravda za ono što je uradio", rekao je okružni tužilac George Brauchler.

Tokom tromjesečnog suđenja Holmes je odbio svjedočiti u svoju odbranu ili dati izjavu u kojoj bi izrazio žaljenje.

U julu Holmes je osuđen po 165 tačaka optužnice, pokušaj ubistva i za korištenja eksploziva zbog pucnjave u Aurori. Porodice žrtava nisu zadovoljne presudom i smatraju da je zaslužio smrt.

Podsjetimo, Holmes je ušao u kino 20. jula 2012. godine tokom projekcije filma o Betmenu "The Dark Knight Rises" naoružan puškom, pištoljem i sačmaricom. Bacio je kanister s dimom i počeo pucati u ljude koji su pokušali bježati. Njegovi roditelji kazali su kako on nije monstrum, ali da pati od nekoliko mentalnih bolesti.