Svijet
0

Osuđenik iz Guantanama pušten iz australskog zatvora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Australac David Hicks, jedini zatvorenik Guantanama osuđen za kaznena djela terorizma, pušten je iz zatvora nakon više od šest godina većinom provedenih u samici.

Tridesetdvogodišnji Hicks vratio se iz američkog vojnog zatvora na Kubi u Australiju u maju, nakon što je priznao optužbe za terorizam. Iz zatvora u svom rodnom gradu Adelaideu u Australiji izašao je u subotu ujutro.

Hicks je zarobljen u Afganistanu 2001. godine i u Guantanamu je proveo pet godina prije nego što je postao prvom osobom koju je osudio posebni vojni tribunal za ratne zločine za ne-Amerikance, koji je uspostavila administracija predsjednika Georga W. Busha.

Bivšem deraču koža s klokana bilo je dopušteno da trenira s Al-Qaedom i da se sastane s Osamom bin Ladenom, kojeg je, prema policijskim dokazima predočenima sudu, opisao kao "simpatičnog".

U medijskim izvještajima prošle sedmice spominjalo se da Hicks nije spreman za slobodu te da pati od agorafobije (straha od otvorenog prostora i mnoštva ljudi) i da se u zatvorskoj ćeliji povukao u sebe.

Hicks će i dalje biti podvrgnut strogom nadzoru koji uključuje i redarstveni sat od ponoći do zore te nemogućnost napuštanja Australije.

Prema nagodbi s američkim vojnim vlastima, Hicks se složio da o svojim iskustvima neće govoriti idućih godinu dana, a da će sav novac koji eventualno zaradi na intervjuima biti zaplijenjen sukladno australskom zakonu.