Objavljeni detalji
0

Osuđen kolovođa njemačke Grupe S: Pokušao izazvati građanski rat napadima na džamije

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon više od 170 dana suđenja, viši regionalni sud u Stuttgartu osudio je kolovođu njemačke desničarske ekstremističke terorističke grupe na višegodišnju zatvorsku kaznu.

Werner S., koji dolazi iz okolice Augsburga i po kojem je Grupa S dobila ime, osuđen je na šest godina zatvora. Sud je uvjeren da je on osnovao terorističku grupu.

Federalno tužilaštvo je u izjašnjavanju o krivnji tražilo kaznu od sedam godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Osim S. optuženo je deset članova ili simpatizera grupe. Osuđeni su i na višegodišnje zatvorske kazne, neki uslovno. Jedan optuženik je oslobođen.

Predstavnik federalnog tužilaštva rekao je na sudu da su članovi grupe htjeli zaratiti s ciljem preuzimanja vlasti. Plan je bio da se izazove haos kako bi se protjerali migranti. Htjeli su napadima na džamije izazvati građanski rat u Njemačkoj.

Suđenje je trajalo više od 170 dana i odužilo se zbog opsega. Prema sudu, tokom tog vremena saslušano je više od 130 svjedoka i obrađeno je oko hiljadu dokumenata, uključujući mnoge dijelove grupnog chata.

Osim toga, preslušano je više od 200 snimljenih telefonskih razgovora.