Svijet
0

Osuda teksta o Mirjani Karanović

FENA
Dnevni tabloid Kurir ne prestaje da šokira javnost, a Ministarstvo kulture i Nezavisno udruženje novinara Srbije osudili su tekst o glumici Mirjani Karanović.

Na naslovonoj strani tog tabloida izašao je tekst pod naslovom "Ispod Mire šiptari vire", u kojem se glumica Mirjana Karanović optužuje za antisrpski stav, zbog toga što nakon uloge muslimanke u filmu Grbavica, u novom norveškom filmu Miruš igra majku kosovskog Albanca. Ministarstvo kulture poziva najširu javnost da reaguje na ovakve napise.

Kurir piše da je Mirjanu Karanović ulogom majke kosovskog Albanca, "odlučila da nastavi da hoda dobro utabanim antisrpskim putevima koje je izgradila ulogom muslimanke Esme u bosanskom filmu Grbavica".

Karanovićeva se u tekstu optužuje što joj nije smetalo da stoji pored rediteljke tog filma, Jasmile Žbanić, dok je "u transu, tresući se, na bini pljuvala po Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću".

Mirjana Karanović je za B92 izjavila da takve napise ne komentariše.

"Nemam nikakav komentar na pisanje dotičnog lista. Imam jednu jedinu rečenicu 'Psi laju, karavan prolazi'. A oni su samo psi", rekla je ona.

Ministar kulture Vojislav Brajović rekao je za B92 da je tekst u Kuriru nasrtaj na slobodu rada i život Mire Karanović i da uznemirava i pripadnike drugih nacija.

"Mi vrijeđamo na takav način dio jednog naroda. Šta hoće da se postigne time? Tu se ne postiže samo napad na ličnost, na jednu neprikosnoveno priznatu glumicu, umjetnicu ovoga naroda, nego na cio jedan drugi narod. Čime to mi hoćemo da kažemo da smo dio svijeta, dio jedne kulture Evrope", zapitao je Brajović.

Brajović objašnjava da se Ministarstvo kulture i on kao resorni ministar zalažu da na pisanje Kurira reaguje najšira kulturna i politička javnost, i da je, kako je rekao "sramota svake političke stranke koja ne bude digla svoj glas".

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je pisanje Kurira o glumici Mirjani Karanović, ocjenjujući da je taj list na skandalozan način i uz drastično kršenje osnovnih ljudskih prava napao uglednu glumicu.

U saopštenju NUNS-a se navodi da je "Kurir" napao Mirjanu Karanović zbog toga što je prihvatila da u norveškom filmu igra ulogu majke mladog Albanca i dodaje da je njen angažman ocijenjen isključivo sa stanovišta nacionalne pripadnosti lika koji je igrala.

"NUNS smatra da je ovim tekstom ugrožena i fizička bezbjednost glumice, pošto je javno prozvana da je 'nacionalni izdajnik', a u tekstu su povrijeđena i prava drugih nacija jer se i oni definišu kao neprijatelji sa kojima ne treba imati nikakve kontakte", piše u saopštenju.

Udruženje je pozvalo javnog tužioca da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju reaguje na pisanje "Kurira" i preduzme odgovarajuće mjere u slučajevima kada mediji zagovaraju nacionalnu i vjersku mržnju i pozivaju na diskriminaciju.

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) iz Beograda osudilo je pisanje lista "Kurir" o prvakinji tog teatra, glumici Mirjani Karanović i pozvalo javnost da "podigne svoj glas protiv terora tabloidnog novinarstva".

  • Izražavamo solidarnost s Mirjanom Karanović, poštovanje za njen umjetnički ugled, za njenu poziciju nezavisnog intelektualca i pozivamo cjelokupnu javnost da jednom konačno podigne svoj glas protiv terora tabloidnog novinarstva, koje otvoreno promoviše zločine i njihove počinioce, ponižavajući time svoje građane i čitavu zemlju, saopšteno je iz JDP-a.