{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuda sporosti pregovora o priključenju Turske EU

F
7.9.2009. u 17:21
0
11
Osuda sporosti pregovora o priključenju Turske EU
0
Osuda sporosti pregovora o priključenju Turske EU
Neovisna komisija osudila je u ponedjeljak sporost pregovora o priključenju Turske Evropskoj uniji, naglašavajući da je potrebno zadržati "evropsku perspektivu" za Ankaru.
"Negativne reakcije koje dolaze iz Evrope daju Turskoj utisak da nije dobrodošla", kritikuje u svom izvještaju objavljenom u Bruxellesu ova komisija kojom predsjedava bivši finski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Martri Ahrisaari, a u kojoj se nalaze i bivši francuski premijer Michel Rocard i bivša talijanska evropska povjerenica Emma Bonino.

Turska, koja kuca na vrata Evrope već 50 godina, započela je 2005. pregovore za eventualno priključenje EU-u. Otada, ti pregovori tapkaju u mjestu. Turska treba da ispuni niz kriterija da bi se prilagodila evropskim normama, posebno u domenu poštivanja ljudskih prava.

S druge strane, eventualni ulazak u EU trebalo bi da odobre sve zemlje članice. Nekoliko zemalja, poput Njemačke i Austrije, odbijaju priključenje i zagovaraju takozvano "privilegirano partnerstvo".

U Turskoj, smatra neovisna komisija, slabi podrška procesu priključenja EU-u. Komisija traži da se "razbije taj pogrešan krug", koji, prema njoj, "danas minira mnogobrojne pomake zabilježene u ovih deset posljednjih godina u Turskoj, koja teži ka priključenju EU-u".

"Niko ne može predvidjet ishod procesa priključenja kao ni da li će taj cilj biti postignut. Ipak, dati šansu Turskoj je pitanje kredibiliteta EU-a, vlastitog i pravednog interesa koji se duguje svakoj zemlji kandidatu za priključenje", zaključuje ova komisija u izvještaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: