{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuda nasilja nad ženama u zonama sukoba

F
24.11.2008. u 18:13
0
0
Osuda nasilja nad ženama u zonama sukoba
0
Osuda nasilja nad ženama u zonama sukoba
Visoka povjerenica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pillay osudila je u ponedjeljak endemski karakter nasilja nad ženama u zonama oružanog sukoba, kao i pasivnost država kad je riječ o gonjenju i kažnjavanju krivaca.
"Nasilje nad ženama je danas još uvijek veliki problem svuda u svijetu", kazala je Navi Pillay u saopćenju izdatom povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava u utorak.

"Na istoku Demokratske Republike Kongo, više nego igdje u svijetu, situacija je najgora: stotine hiljada žena su silovane, pretučene, svedene na robinje ili ih se ubijalo tokom posljednjih deset godina, a da skoro niko nije kažnjen", kazala je ona.

Istakla je da žene nisu žrtve nasilja samo u zonama sukoba, nego i u svakodnevnom životu, u nekim zemljama u kojim žene još uvijek tretiraju kao građane drugog reda.

"U nekim društvima, muškarci su savršeno svjesni činjenice da ako tuku ili čak, u nekim slučajevima, ubiju svoje žene i kćerke, neće za to odgovarati pred sudom", objasnila je Pillay.

"Kakvu poruku država šalje mladim naraštajima, ako okreće pogled dok roditelj maltretira člana svoje porodice", zapitala se ona.

Fizičko i seksualno nasilje često izazivaju abortuse ili probleme tokom trudnoće, ginekološkle probleme i razna hronična oboljenja.

Osim toga, žene koje su maltretrirane izložene su četiri puta većem riziku da bar jednom u svom životu pokušaju izvršiti samoubistvo, navodi se u jednoj studiji koju je izradila Svjetska zdravstvena organizacija, javio je AFP.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: