Ostvarenje američkog sna Luthera Kinga i Kennedyja

F
FENA
5.11.2008. u 10:23
0
7
Ostvarenje američkog sna Luthera Kinga i Kennedyja
0
Ostvarenje američkog sna Luthera Kinga i Kennedyja
Barack Obama, 47-godišnjak koji je u utorak izabran za novog predsjednika SAD-a, ostvarenje je sna borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga i bivšeg američkog predsjednika Johna Kennedyja.
"Neću biti savršeni predsjednik, ali ovo vam mogu obećati: uvijek ću prema vama biti iskren i reći ću vam što mislim", kazao je svojim pobornicima prije pobjede.

U zemlji u kojoj su crnci dobili ljudska prava prije nešto manje od pola stoljeća, demokratski je kandidat prošao nevjerojatan put i otkrio lice pomlađene Amerike koja je u miru sama sa sobom.

Kada je rođen 4. augusta 1961. na Havajima, od oca crnaca iz Kenije i majke bjelkinje iz Kanzasa, brakovi između crnaca i bijelaca bili su zabranjeni u velikom broju američkih država. Te je "miješane" brakove legalizirao Vrhovni sud tek 1967. godine.

"Ko je mogao vjerovati da će jedan četrdesetogodišnji crnac, imenom Barack Obama, jednoga dana postati predsjednički kandidat Demokratske stranke", upitao se nakon što je pobjedio svoju suparnicu Hillary Clinton na unutarstranačkim izborima.

Svoju kampanju vodio je u ime "jedinstva" Amerikanca i kako bi ponovno uspostavio "američki san", koji je prema njegovom mišljenju uništen.

"Izabrao sam da se kandidiram na predsjedničkim izborima u ovom trenutku povijesti jer duboko vjerujem da mi nećemo moći razriješiti probleme našeg vremena ako to ne učinimo svi zajedno", objasnio je.

Podsjećajući na svoje porijeklo, potvrdio je: "Historija je ta zbog koje ja nisam savršeno odgovarajući kandidat. Ali to je povijest koja je duboko u meni ucrtala ideju da je ova nacija više od njezinih stranaka."

Drugo ime Baracka Obame je Hussein i republikanci su često na to podsjećali, a komentatori se ponekad izrugivali pretvarajući njegovo ime u Usama.

Barack Obama je izašao iz anonimnosti jedne julske večeri 2004. godine kada je uzeo riječ na konvenciji demokrata u Chicagu. Milioni Amerikanca tada su prepoznali toga mršavog muškarca, koji je došao za govornicu tražeći pomirenje Amerikanca bez obzira na rasu, dob ili spol.

"Ne postoji lijeva Amerika i konzervativna Amerika, postoje samo Sjedinjenje Američke Države. Ne postoji crna Amerika i bijela Amerika, ne postoji latino ili azijatska Amerika, postoje Sjedinjene Američke Države", jednostavno je rekao.

Obama želi biti predsjednik upravo tog pomirenja i predsjednik "američkog sna". On je za naslijeđe uzeo ideje dvojice američkih heroja, borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga i predsjednika Johna Kennedyja, od koga je "naslijedio" mladost i karizmu.

Obamu je odgajala majka u Indoneziji, a zatim na Havajima majčini roditelji (njegova voljena baka preminula je dva dana prije izbora). Obama je prije svega intelektualac - iako mu se smiješila karijera u finansijama nakon što je završio univerzitet u Columbiji, on je radije izabrao posao socijalnog radnika u getu na jugu Chicaga. Taj je posao ostavio zbog studija prava na Harvardu, gdje je bio prvi crnac glavni urednik prestižnog pravnog lista Harvarda.

Vratio se u Chicago gdje je radio kao advokat u advokatskom uredu u kojem je upoznao ženu koja će postati njegova supruga Michelle, advokat s diplomama Princetona i Harvarda. Par ima dvije djevojčice Maliu (10) i Sashu (7).

Političku karijeru započeo je 1997. kada je izabran u najsiromašnijim dijelovima Chicaga, a za senatora je izabran u novembru 2004. kada je postao jedini crnac u Senatu.

Obama će svoje predsjedničke funkcije preuzeti 20. januara u podne, a tokom predizborne kampanje obećao je smanjenje poreza na američke plaće, te obećao da će vratiti američke vojnike iz Iraka i uključiti republikance u svoju vladu.


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: