Svijet
0

Oštre osude Sjeverne Koreje zbog testiranja raketa

FENA
Na hitan zahtjev Japana Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u svom sjedištu u New Yorku razmatra mjere nakon što je Sjeverna Koreja u utorak testirala šest, a rano ujutro u srijedu i sedmu raketu dugog dometa, tipa Taepodong, usprkos oštrom upozorenju međunarodne zajednice.

Sve testirane rakete su pale u Japansko more ili su se raspale tokom leta, uključujući i Taepodong 2 koja bi mogla imati domet od deset hiljada kilometara i dohvatiti do Amerike.

Amerika je oštro osudila akciju Sjeverne Koreje. Iz Bijele kuće su kazali da rakete ne predstavljaju trenutnu prijetnju Americi, ali da testiranje pokazuje da ta komunistička zemlja nastavlja uznemiravati druge upornim nastojanjem da razvije nukelarno oružje dalekog dometa.

Iz Bijele kuće naglašavaju da su Sjedinjene Države posvećene mirnom diplomatskom rješenju, ali stavljaju do znanja da su spremni poduzeti bilo kakve mjere potrebne da zaštite sebe i svoje saveznike.

Da je situacija ozbiljna, govori i činjenica da se predsjednik Bush susreo sa svojim najvišim savjetnicima iz oblasti sigurnosti onog trena kada je Sjeverna Koreja počela testiranje raketa. Bilo je to kasno u utorak dok je Amerika slavila Dan nezavisnosti.

Nakon strategijskih dogovora odlučeno je, saopćili su u srijedu zvaničnici, da predsjednik nastavi po prethodnom planu i da se vrati proslavi Dana nezavisnosti.

Viši zvaničnik State Departmenta Christopher Hill, prenosi VOA, u srijedu će odletjeti u region na susret s ostalim predstavnicima zakočenih višestranih razgovora o nuklearnom programu Sjeverne Koreje.

Kina je izrazila zabrinutost navodeći da je njen ministar vanjskih poslova o tom pitanju telefonom razgovarao s američkom državnom tajnicom Condoleezom Rice. U Rusiji su zvaničnici pozvali sjevernokorejskog ambasadora kako bi objasnio situaciju.

Japan je testiranja nazvao ozbiljnim problemom za svoju nacionalnu sigurnost i povećao stanje pripravnosti svoje vojske. Japanski premijer Junichiro Koizumi je pozvao na dijalog kako bi se razriješila situacija.

Predstavnici NATO-a navode da raketna testiranja predstavljaju ozbiljnu prijetnju međunarodnoj zajednici i da će dodatno izolirati Sjevernu Koreju od međunarodne zajednice.

Šef Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana je izjavio da testiranja samo dodaju napetosti na već kompleksnu situaciju u regionu.