Svijet
0

"Oštra rasprava" Merkelove i Putina

FENA
Njemačka štampa danas piše da su kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin na evropsko-ruskom samitu na Volgi ''u oštroj formi'' razmijenili mišljenja o ljudskim pravima, iz čega ocjenjuje da su politički odnosi Evropske unije s Moskvom zapali u ćorsokak.

''Frankfurter Rundschau'' ocjenjuje da su politički odnosi između EU i Rusije u ćorsokaku, iz kojeg, kako navodi liberalno ljevičarski list, neće brzo izaći.

Trgovinski odnosi su, međutim, piše list iz njemačkog finansijskog središta Frankfurta, odlični, EU je najvažnije moskvsko tržište, a za Evropljane je Rusija, poslije Sjedinjenih Američkih Država i Narodne Republike Kine, najvažniji trgovinski partner.

Rusija se, ''osokoljena milijardama dolara od izvoza sirovina, vratila svojoj tradiciji - arogantnom, čak imperijalnom nastupu u odnosu na slabije susjede i autoritativnoj vladavini u sopstvenoj zemlji....'', navodi ''Frankfurter Rundschau''.

List također piše da je zabrana mirnih demonstracija za Evropljane neprihvatljiva i da u to ni Merkel ni Barosso nisu ostavili sumnju, ali da ''više od toga evropska politika u Moskvi i neće postići u dogledno vrijeme''.

''Merkelova i Barosso se vraćaju kući praznih ruku'', ocjenjuje liberalni berlinski ''Tagesspiegel', naglašavajući da su odnosi Bruxellesa i Moskve na najnižoj tački i da su se oba partnera promijenila.

''Poslije faze ekonomske nesigurnosti i političkih previranja, Rusija je pod Putinom postala znatno samouvjerenija'', navodi list, naglašavajući da se, kao izvoznik gasa i nafte, Rusija, u najmanju ruku može osjećati kao energetska supersila.

Njemačka štampa također piše da na samitu nije došlo ni do novog sporazuma o partnerstvu, ni ruske garancije o sigurnosti snabdijevanja energijom, niti sporazumu o budućnosti Kosova, ali ni do rascjepa uprkos ''jasnih izjava'' Merkelove o stanju ljudskih prava u Rusiji, što je, kako se navodi, izazvalo neraspoloženje Putina.

''Ruski medvjed pokazuje svoje kandže. Rusija modernizuje svoj atomski potencijal, napada američke planove o raketnom odbrambenom sistemu u Evropi i nepopustljivo i dalje odbija nezavisnost Kosova", piše regionalni "Mittelbayerische Zeitung'' iz Regensburga.

Pošto ocjenjuje kako na Kremlj ne ostavljaju utisak kritike o ograničenju ljudskih prava, list iz najveće njemačke savezne države, konzervativne Bavarske, konstatuje kako sebe "Rusija ponovno vidi na istom nivou sa Kinom i Amerikom. Vremena kada se, tadašnja privredno slaba zemlja, poslije propasti SSSR, u prvom Sporazumu o partnerstvu s EU još dobrovoljno nudila Zapadu, prošla su''.