Svijet
0

Ostavka zamjenika ministra pravosuđa SAD-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zamjenik ministra pravosuđa Sjedinjenih Država Paul McNulty podnio je ostavku, nakon godinu i po dana provedenih na toj dužnosti, prenijele su agencije.

Američke TV stanice proglasile su ga četvrtom do sada najviše pozicioniranom žrtvom skandala u vezi s otpuštanjem saveznih tužitelja po kriteriju političke lojalnosti republikanskoj administraciji.

U pismu s ostavkom, koje je uputio ministru Albertu Gonzalesu, McNulty navodi kako napušta dužnost krajem ljeta zbog "finansijskih realnosti" povezanih s "djecom u dobi za fakultet i dva desetljeća javne službe".

McNulty (49) u intervjuu za The Washington Post rekao je da politička bura izazvana smjenama tužitelja, uključujući i njegovo svjedočenje pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa kada nije pružio odgovarajuće informacije, nije igrala ulogu u odluci o ostavci.

Devet saveznih tužitelja prisiljeno je na ostavke tokom 2006., sedmero u istom danu u decembru, što javnost uglavnom smatra posljedicom njihove nelojalnosti ili bar nedovoljne lojalnosti politici Busheve administracije, kako su to procijenili visoki dužnosnici Bijele kuće i ministarstva pravosuđa, piše Post.

Otpuštanja su izazvala veliko sukobljavanje republikanske administracije i većinskih demokrata u Kongresu te brojna saslušanja koja još nisu završena.

Prije McNultya troje visokih dužnosnika ministarstva pravosuđa podnijelo je ostavke.