Svijet
0

Ostavka palestinskog premijera Salama Fayyada

FENA
Palestinski premijer Salam Fayyad objavio je u subotu da je predao ostavku svoje vlade predsjedniku Mahmudu Abbasu kako bi otvorio put kabinetu "nacionalnog konsenzusa", u okviru pomirenja s Hamasom.

"Premijer Salam Fayyad predao je ostavku svoje vlade predsjedniku Mahmudu Abbasu. Ova ostavka postaje konačna već od formiranja vlade nacionalnog jedinstva, najkasnije tokom ovog mjeseca", javio je ured premijera Fayyada.

Ova mjera "ima za cilj da podrži napore u formiranju vlade nacionalnoga konsenzusa, uspostavljajući jedinstvo u zemlji", rekao je on.

Fayyad, bivši visoki funkcioner Svjetske banke i Međunarodnoga monetarnoga fonda (MMF) imenovan je za premijera u junu 2007., nakon smjene vlade Hamasa, koja je nasilno preuzela vlast u pojasu Gaze.

Dijalog pomirenja između Fataha, stranke Mahmuda Abbasa, i Hamasa otvoren je 26. februara u Egiptu.

"Mislimo da pozitivna klima uočena tokom prve runde dijaloga nudi priliku koja se može iskoristiti kako bi se prekinule podjele i stvorila osnova na koju treba graditi jedinstvo i pomirenje", navodi se u saopćenju premijerovog kabineta.

Hamas je odmah reagirao na ovu vijest "ne žaleći zbog ove ostavke".

"Hamas ne žali zbog Fayyadove ostavke i njegove vlade. To je kraj koji smo očekivali jer je ta vlada nelegitimna i nelegalna, formirana na pogrešnoj politici zavisnoj od američke politike", izjavio je glasnogovornik Hamasa.