Svijet
0

Ostavka Nikolića na mjesto predsjednika srbijanskog parlamenta

FENA
Radikal Tomislav Nikolić podnio je u nedjelju poslijepodne ostavku na dužnost predsjednika srbijanskog parlamenta, rekavši kako "mira u Srbiji neće biti" ako "vlada mirno prihvati oduzimanje Kosova".

Nikolićeva se ostavka po poslovniku konstatira bez rasprave, a trenutačno predsjedavajući socijalist Milutin Mrkonjić zakazao je nastavak sjednice u ponedjeljak, prenosi Hina.

Sjednica bi se u ponedjeljak trebala nastaviti raspravom o Prijedlogu zakona o ministarstvima na koji je podneseno više od 90 amandmana, nakon čega slijedi izbor vlade.

Rok za izbor vlade istječe u utorak u ponoć.

Nikolić je, kao što je i najavio novinarima, ostavku podnio nakon rasprave u parlamentu, a prije glasovanja zastupnika o njegovoj smjeni.

Podnoseći ostavku Nikolić je ponovio da je Koštunica od njega zatražio da preuzme dužnost predsjednika parlamenta jer se, kako je rekao, "bojao da će ga Tadić izdati".

Nikolić je rekao da će "Srbija ostati bez Kosova koje će EU uzeti, dok ga Rusija brani, a Srbija će ponovno biti na ispitu. Radikali će se opredijeliti za Rusiju i povesti narod u borbu... Ako vlada mirno prihvati oduzimanje Kosova, radikali neće. Neće biti mira u Srbiji", rekao je Nikolić.