Svijet
0

Ostavka japanskog ministra odbrane

FENA
Fumio Kyuma
Fumio Kyuma
Japanski ministar odbrane Fumio Kyuma objavio je u utorak ostavku nakon što je u Japanu izazvao val negodovanja zbog izjava o opravdanosti atomskog bombardiranja Hiroshime i Nagasakija.

"Podnio sam ostavku premijeru i on ju je prihvatio", rekao je Kyuma novinarima.

"Stvari su se usmjerile u pravcu koji nisam mogao ni zamisliti i nisam naišao na razumijevanje naroda", objasnio je Kyuma ne pravdavajući svoj odlazak.

Kyuma je u nedjelju izazvao val negodovanja izjavljujući da su američki napadi atomskim bombama u augustu 1945. na Hiroshimu i Nagasaki, u kojima je ubijeno više od 240.000 ljudi, bili "neizbježni" kako bi se spriječila sovjetska invazija na Japan.

Ove izjave izazvale su gnjev preživjelih, tim prije što je Kyuma poslanik Nagasakija. Opozicija, pa čak i neki članovi koalicione vlade, zahtijevali su njegovu ostavku.

Ova nova polemika dolazi u najgorem trenutku za vladu konzervativnog premijera Shinze Abea, koja je, prema anketama javnog mnijenja, u velikom padu nakon niza skandala u zemlji.

Ostavka ministra odbrane je samo jedna od afera koje su potresle Abeovu vladu, odnosno vladajuću Liberalno-demokratsku stranku (LDP), koju pred kraj jula čekaju izbori za gornji dom japanske Dijete. Nakon ostavke Fumia Kyume, u utorak je za njegovog nasljednika i ministricu odbrane imenovana savjetnica za nacionalnu sigurnost Yuriko Koike.