Detroit
0

Ostavka gradonačelnika zbog seks-skandala

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Detroitski gradonačelnik Kwame Kilpatrick u četvrtak je podnio ostavku te u skladu s nagodbom s državnim odvjetništvom priznao krivnju za krivokletstvo i ometanje pravde u istrazi svoga seksualnog skandala, za što je kažnjen s četiri mjeseca zatvora uvjetno na pet godina i novčanom kaznom od milion dolara.

Nagodbom o priznanju krivnje završila je sedmomjesečna borba 38-godišnjeg demokratskoga, crnačkog gradonačelnika da se održi na vlasti, unatoč činjenici da je uhvaćen u otvorenoj laži o preljubu s predstojnicom svojega ureda Christine Beatty, javila je Hina.

Afera je izbila u februaru ove godine kad su objavljene stotine SMS-poruka nedvosmislena sadržaja o odnosu između Kilpatricka i Beatty.

Kilpatrick je odbacivao sve pozive da podnese ostavku, iako je skandal zasjenio djelovanje gradskih vlasti Detroita, 11. grada po veličini u SAD-u i središta američke automobilske industrije.

Oženjeni gradonačelnik i Christine Beatty optuženi su u martu da su lagali pod zakletvom, ometali pravdu i zloupotrebljavali položaj u vezi s njihovom aferom i otpuštanjem zamjenika načelnika policije.

Beatty nije priznala krivnju i pojavit će se pred sudom 11. septembra.

Predsjednik Gradskog vijeća Ken Cockrel mlađi naslijedit će Kilpatricka kao v.d. gradonačelnika do vanrednih izbora.