Palin medijima
0

"Ostavite moju djecu na miru!"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Guvernerka savezne američke države Aljaske Sarah Palin krenula je u ofanzivnu kampanju protiv medijskih kuća i blogera za koje kaže da šire tračeve o njoj i njenoj djeci.

Politički analitičari smatraju da bivša potpredsjednica Republikanske stranke kaska na oba polja pokušavajući istaknuti porodične vrijednosti, te istovremeno zaštititi svoju djecu od neprestane pažnje javnosti.

Kriticizam Palinove pokrenuo je i pitanja njenih motiva, ako se zna da postoji mogućnost da se ova političarka kandiduje za predsjedničkog kandidata 2012. godine, primjećuje dopisnik agencije AP.

"Mislim da se pozicionira. Napada medije kako bi si obezbijedila podršku onih za koje smatra da će stati uz nju", smatra Leonard Steinhorn, profesor na Američkom univerzitetu u Washingtonu.

Palinova u toku kampanje uglavnom nije bila dostupna za intervjue, iako su je na poslovnim putovanjima pratila njena djeca, pa i najstarija kćerka Bristol, trudna u tom periodu. Ipak, u posljednje vrijeme ova američka političarka sama kontaktira medije kako bi se požalila na netačne informacije koje su objavljene.

Negirala je napise da njena 18-godišnja kćerka i njen zaručnik tinejdžer, koji su nedavno dobili i dijete, postižu loše rezultate u srednjoj školi.

"Mogu podnijeti kritike. Mogu podnijeti napade. Ali svaka majka bi pokušala zaštititi svoju djecu od laži i skandaloznih izvještavanja", kaže guvernerka koja je nakon intervjua datog 5. januara proganjala novinare jer su, kako ističe, "njene riječi izvukli iz konteksta".

Steinhorn nije jedini politički ekspert koji smatra da Palinova pokušava zadržati dobar imidž. Ipak, njeni skori napadi na medije u suprotnosti su sa prethodnim izjavama o tome kako se političari trebaju odnositi prema ovim institucijama.