{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oštar protest Kine zbog susreta Sarkozya i Dalaj lame

F
7.12.2008. u 14:35
0
2
Oštar protest Kine zbog susreta Sarkozya i Dalaj lame
0
Oštar protest Kine zbog susreta Sarkozya i Dalaj lame
Foto: AFP/POOL
Kina ulaže oštar protest zbog sastanka francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozija (Sarkozya) sa tibetanskim duhovnim vođom dalaj-lamom, izjavio je danas zamjenik kineskog ministra spoljnih poslova He Jafej.
"Francuska strana treba da preduzme neke konkretne akcije da ispravi svoje greške od štete nanijete kinesko-francuskim odnosima i odnosima Kine i Evropske unije", rekao je Hu u izjavi emitovanoj na TV stanici "ČTV", a prenio Reuters.

Sarkozi, čija država predsjedava EU, sastao se jučer u Poljskoj sa dalaj-lamom, kome je poručio da Evropa dijeli zabrinutost tibetanskog duhovnog vođe kada je riječ o situaciji u njegovoj domovini.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopćilo da je djelovanje Francuske uplitanje u unutrašnje stvari Kine i da je ozbiljno povrjedilo osjećanja kineskog naroda.

"Kineska vlada tim povodom izražava odlučno protivljenje i snažno nezadovoljstvo", navedeno je u saopćenju.

Sarkozi i dalaj-lama prisustvovali su juče u baltičkoj luci Gdanjsk obeležavanju 25. godišnjice, od kako je poljski lider Leh Valensa dobio Nobelovu nagradu za mir.

Četrnaesti dalaj-lama (73), čije je pravo ime Tenzin Gjatso, napustio je Tibet 1959. godine, poslije neuspjele pobune protiv kineskih vlasti i od tada živi u Indiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: