Hamid Karzai
0

"Ostajem na vlasti do novih izbora"

FENA
Predsjednik Afganistana Hamid Karzai izjavio je danas da će obavljati funkciju sve do održavanja novih predsjedničkih izbora i pozvao na nacionalne razgovore kojima bi bio riješen spor sa Izbornom komisijom oko datuma održavanja izbora, javile su agencije. Karzai, kome mandat ističe 21. maja, rekao je da su, i njegova odluka o raspisivanju izbora u aprilu i odluka Izborne komisije da raspiše izbore za 20. august, u skladu sa ustavom.

"Treba da organizujemo nacionalne razgovore da bi se riješio problem", rekao je Karzi na konferenciji za novinare u Kabulu.

On je naveo da izbori treba da budu održani u skladu sa ustavom što znači da bi trebalo da budu održani u aprilu, najkasnije 30 dana prije okončanja njegovog mandata.

Izborna komisija je, međutim, navela da to nije moguće djelimično i zbog toga što tokom oštre zime u Afganistanu izbori ne bi mogli biti pripremljeni i organizirani za proljeće.

Karzaija su njegovi protivkandidati pozvali da se povuče s položaja i omogući da bude izabran neko ko bi privremeno bio na čelu države do izbora u augustu.

SAD i opozicija u Afganistanu podržavaju održavanje izbora 20. augusta.

Spor oko datuma održavanja izbora uveo je zemlju u ozbiljnu institucionalnu krizu.

Rastuća nestabilnost i rasprostranjena korupcija doprinijeli su tome da Karzai postane nepopularan među sunarodnicima, ali, kako navodi agencija Rojters, s mnogim zakulisanim političkim igrama, nije isključeno da Karzai osvoji i drugi predsjednički mandat.