ICTY
0

Ostaje optužba protiv Karadžića za uzimanje talaca

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbacilo je danas žalbu nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića na odluku da se ne prihvati zahtjev za odbacivanje tačke 11 optužnice, koja ga tereti za uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga i vojnih posmatrača UN za taoce.

Karadžić je u zahtjevu tvrdio da navodi u tački 11 optužnice ne predstavljaju zločin u nadležnosti Tribunala, te da se pretresno vijeće, donoseći svoju odluku, "oslonilo na intuiciju, umjesto na običajno međunarodno pravo".

Žalbeno vijeće smatra da je ova tvrdnja neosnovana i naglašava da se zabrana uzimanja talaca ne može posmatrati odvojeno od Treće Ženevske konvencije.

U zahtjevu sudu, koji je podnesen u martu ove godine, Karadžićeva odbrana je tvrdila da "Tribunal ne može da proširi svoju nadležnost po analogiji da se optužbe zasnovane na protivpravnom pritvaranju ili zloupotrebi civila prevode u optužbe za tretman (pravno pritvorenih) ratnih zarobljenika, samo zato što između dvije situacije postoje sličnosti“.

U podnesku je navedeno da je konflikt na koji se tačka 11 odnosi "međunarodni oružani konflikt u kome su neprijateljske sile, koju su činile snage nekoliko inostranih država (NATO), provele napad protiv konstitutivne nacionalne grupe u BiH, odnosno Srba".