DNK testiranje
0

Ostaci tinejdžerice iz Oregona identifikovani nakon više od 50 godina od nestanka

F. H.
Foto: Oregon state police
Foto: Oregon state police
Ostaci tinejdžerice iz Portlanda u Oregonu koja je nestala kasnih 1960-ih identifikovani su naprednim DNK testiranjem više od 50 godina nakon što je nestala, saopćile su vlasti.

Godine 1970., vođa izviđačke grupe otkrio je ostatke zakopane u plitkom grobu na otoku Sauvie u Oregonu. Istražitelji ih u to vrijeme nisu mogli identifikovati, ali su primijetili da ta trauma na tijelu ukazuje na zlodjelo, objavila je policija države Oregon u saopćenju za javnost u četvrtak.

Više od pola stoljeća kasnije, istražitelji su koristeći napredne DNK tehnike utvrdili da su ostaci Sandre Young, učenice srednje škole Grant u Portlandu, koja je prema policiji bila nestala od 1968. ili 1969. godine.

Do preokreta u slučaju došlo je u januaru 2023., kada je netko učitao svoje DNK rezultate u genealošku bazu podataka GEDMatch i odmah je prepoznat kao potencijalni udaljeni član porodice, saopćila je državna policija.

Istražitelji su radili s članovima porodice kako bi dobili dodatne uzorke DNK učitane u bazu podataka i razvijena su porodična stabla, što je na kraju dovelo do Youngove identifikacije, rekle su vlasti.

Young, rođena 25. juna 1951. godine, posljednji je put viđena u Portlandu. Njeni ostaci pronađeni su na krajnjem sjevernom kraju otoka Sauvie, više od 16 kilometara sjeverno od grada.

Čini se da je ona sestra jednog od genetskih podudaranja koji su učitali njen uzorak DNK u bazu podataka, rekla je policija. Članovi porodice rekli su vlastima da vjeruju da je Young nestala iz Portlanda otprilike u vrijeme kada su ostaci otkriveni, navodi se u saopćenju za javnost.

Slučaj označava još jedan primjer kako istraživačka genetička genealogija, polje koje kombinira DNK dokaze i tradicionalnu genealogiju za pronalaženje bioloških veza među ljudima, pomaže detektivima u rješavanju hladnih slučajeva i identifikovanju ostataka nepoznatih ljudi pronađenih prije nekoliko desetljeća.

"Sandra Young sada je vratila svoj identitet nakon 54 godine. Njena priča predstavlja nevjerovatnu količinu marljivosti i saradnje između članova porodice, detektiva, osoblja mrtvozornika države Oregon i našeg ugovornog laboratorija Parabon Nanolabs", rekla je dr. Nici Vance iz Ureda medicinskog istražitelja države Oregon.

Portlandski policijski ured potaknut je da provede daljnju istragu kako bi utvrdio, ako je moguće, okolnosti smrti Sandy Young, navodi se u saopćenju.

Prije nego što je pronađeno podudaranje, istražitelji koji su godinama proučavali slučaj i ostatke mogli su predvidjeti spol, a kako je tehnologija napredovala, predvidjeli su i karakteristike njenog lica 2021. godine.

"Ovo je još jedan primjer inovativnih načina na koje Ured ME i istraživačka genetska genealogija mogu pomoći Oregoncima da pronađu zaključak. Ova tehnologija daje istražiteljima snažnu sposobnost da pomognu svim oregonskim agencijama u rješavanju njihovih misterija hladnih slučajeva", rekao je Vance.